Прогнозират спад в продажбите на Blu-ray продукти

Изненадваща прогноза за пазара на Blu-ray устройства направи компанията Screen Digest по време на конференцията Media-Tech 2008 във Франкфурт, Германия. Според анализатора Ричард Купер, през тази и следващата години бизнесът с Blu-ray продукти ще отбележи спад в количествено изражение, в резултат на слабата икономика на САЩ.
Blu-ray – форматът за видео с висока резолюция, който спечели войната с HD DVD, все още не може да се утвърди стабилно на пазара в конкуренцията на DVD. Дори и в най-големия европейски пазар за Blu-ray, този във Великобритания, не се наблюдава масово навлизане на новия формат.
Продажбите на Blu-ray са нищожни и едва достигат 2% от общите продажби на оптични дискове в Европа. Липсата на интерес от страна на потребителите се потвърждава не само от Screen Digest, но и от други източници.
Пазарът на Blu-ray ще се раздвижи едва в началото на следващото десетилетие, когато потребителите ще започнат Blu-ray като основен стандарт. Тогава се очаква и по-съществено снижение на цените. Според Screen Digest, през 2011 година делът на Blu-ray ще достигне една трета от продадените оптични устройства.

по темата: „Прогнозират спад в продажбите на Blu-ray продукти”

добавете коментар...

  1. Георги

    Не може да очакват по-големи печалби след като едно такова устойство е 20 – 30 пъти по скъпо от ДВД плеър-а. Нека намалят цените и ще се пооправя продажбите. Какво се оплакват.

Коментар