Хард дискове доказват все по-често престъпления

Забравете за всичко, което сте чували или виждали за полицейските разследвания от крими сериали като “От местопрестъплението”. В ерата на информацията, технологичните форенсик лаборатории – т.е. офиси за събиране на доказателства за престъпления, може да изостанат за сметка на методите на разкриване и проучване чрез скритите данни в твърдите дискове на компютрите, в клетъчните телефони и външните стордиж устройства.
Централното бюро за разследвания на САЩ, и в частност Регионалната компютърна лаборатория за събиране на доказателства, е не по-малко наясно с тези революционни тенденции. Веднъж вече лабораторията е използвала следи в световната търсачка Google към хард диска на заподозрян в убийство, за да го залови.
Миналата седмица звеното на ФБР стана шестата компютърна лаборатория за събиране на доказателства в САЩ, която получи акредитация от Американското общество на директорите на криминални лаборатории. Това е пореден знак, че компютърното събиране на доказателства вече е излязло от границите на простото разследване на хакерски атаки.
"Открихме видеозапис на гангстери, които си рапираха песен за извършено от тях убийство", разказа следователят Джон Лемънс от Регионалната компютърна форенсик лаборатория, пред wired.com.
Увеличаването на броя на компютърните лаборатории за набиране на съдебни доказателства е показател за степента, в която технологиите все повече са въвлечени или използвани в извършването на криминални деяния. Първата регионална технологична лаборатория за разкриване на доказателства в САЩ е тази в Сан Диего – тя е открита през 1998; в момента на територията на Щатите съществуват 14 подобни лаборатории, като още две предстои да заработят до края на годината.
Само през 2007 г. лабораториите са изпълнили над 13 000 изследвания за набиране на доказателства, а тази в Сан Диего е провела над 1 000 разследвания по случаи, заявени от 40 правораздавателни агенции през 2007, включително 171 случая на детска порнография и 160 убийства.
Не е изненада, че най-ценната информация може да бъде извлечена от файловете, които заподозрените си мислят, че са изтрили, но които са останали скрити в някое местенце на твърдите дискове на персоналните им компютри. Следователят Патрик Лим от Военноморската служба за криминални разследвания пък твърди, че наскоро е възстановил данни от харддиск, който е бил напълно изгорен.
Клетъчните телефони също са голяма предизвикателство, твърди Ребека Адимари, следовател. Начинът, по който хората използват телефоните си, може да се окаже доказателство за вина в престъпление  – от уникалния рингтон, през записаните гласови бележки, до случая с израелския гангстер, който си пазел бележки от мъченията на жертвите на своето PDA устройство.

Коментар