iOS расте уверено, Windows Phone отстъпва

За три месеца мобилната платформа iOS е добавила 1,8% към пазарния си дял

За три месеца мобилната платформа iOS е добавила 1,8% към пазарния си дял

Смартфоните с Android и Windows Phone губят дял за сметка на епълската iOS платформа, сочат данни на comScore MobiLens за пазара в САЩ. Особено тревожно е положението при Windows Phone – броят на потребителите на смартфони с тази платформа намалява стремително.

От началото на годината притежателите на WP смартфони са намалели с почти един милион на територията на САЩ. Към април делът на Windows Phone е бил около 3,0%, в сравнение с 3,6% през януари.

Загубата на 0,6% дял означава, че от платформата на Microsoft са се отказали 966 хиляди души. Този спад при Windows Phone се наблюдава отдавна в САЩ, но напоследък тенденцията се засилва, отбелязва wmpoweruser.com.

Лидер при мобилните операционни системи продължава да бъде Android с дял от 52,2%. В последните три месеца платформата е загубила 1%, докато конкурентът iOS печели 1,8%, но разликата между двете водещи ОС все още е внушителна – 9,1%.

На трето място е Windows Phone, следвана от BlackBerry OS с 1,5% от пазара на мобилни платформи и Symbian с остатъчни 0,1%, сочат данните на comScore.

Коментар