iOS 9 идва по-бърза и функционална

iOS 9, операционни системи

Мобилната платформа iOS 9 с подобрен гласов помощник Siri е достъпа за разработчиците

Новата операционна система iOS 9 е преработена из основи, за да бъде по-бърза и функционална, обяви Apple на световния форум за разработчици WWDC 2015.

Особено внимание компанията обърна на гласовия помощник Siri. Системата обработва около 1 милиард команди седмично, по информация от Apple, и вече е много по-умна.

Така например, Siri може да използва всяка достъпна за потребителя информация, за да предоставя по-подходящи резултати от търсенето. Може също така да анализира различни параметри от рода на статистика за използване на приложенията през денонощието, музикалните предпочитания в зависимост от местоположението и т.н.

В допълнение, разработчиците имат достъп до приложния програмен интерфейс API Siri, така че създадените от тях програми да използват пълноценно гласовия помощник.

Apple е вложила много усилия и по отношение на енергийната ефективност. Новата система добавя към iPhone допълнителен час работа с едно зареждане. Подобрена е също сигурността на платформата, но подробности не бяха съобщени.

Картите на Apple вече включват маршрути от градския транспорт с разписание и допълнителна информация. Програмата News пък позволява на потребителя да настрои източниците за новини. Предвидена и поддръжка на ръкописен вход.

За потребителите на iPad Air 2 новата система добавя възможност за много прозорци, по-точно – потребителят може да изведе на дисплея едновременно два прозореца с приложения.

Освен това при обновяване до iOS 9 потребителите на iPad ще се нуждаят само от 1,3GB свободна памет, вместо от 5GB, както досега. Това е доста полезна оптимизация, предвид липсата на поддръжка на microSD карти.

iOS 9 вече е достъпна за разработчиците. Обикновените потребители ще могат да си свалят предварителна версия на системата през юли. Финалната версия на iOS 9 ще излезе наесен.

Коментари по темата: „iOS 9 идва по-бърза и функционална”

добавете коментар...

  1. Българин

    Бих си взел iPhone или продукт на Apple, само ако живея в САЩ. Там услугите им имат пълно покритие. За какво ми е в България като не мога да търся за близки ресторанти в техните карти, няма да има упътвания за градския транспорт (transit), Siri не ни разбира добре акцента и т.н.
    От както съм с Android, всички си ми работи и в България.

Коментар