AMD пуска по-икономична мобилна платформа

Вторият по големина производител на процесори, AMD, ще пусне новата си мобилна платформа Puma по време на изложението Computex в тайванската столица Тайпе от 3 до 7 юни.
Платформата се състои от два ключови компонента – чипсет AMD 780M (M780) и процесор AMD Griffin с ядро K8, което се използва и в процесорите AMD Turion. Новият чип обаче консумира по-малко електроенергия, съобщава сайтът theregister.com.
Griffin е способен да променя тактовата честота и напрежението на всяко от ядрата поотделно. Честота в режим на минимално натоварване пада до 300 MHz. Паметта също може да работи на различни честоти и напрежения, поради разделеното електрозахранване.
Платформата Puma поддържа графичната технология DirectX 10, както и декодиране на видео с висока резолюция от HD носители. Технологията PowerXPress пък позволява на системата да превключва от интегрирания  графичен контролер към външна, по-мощна видео карта.
Puma включва и технологията HyperFlash, която се възползва от функциите Windows Vista ReadyBoost и ReadyDrive с цел намаляване на времето за зареждане на системата.
Новата платформа на AMD ще конкурира Centrino на Intel. На изложението в Тайпе се очаква Intel да представи втора версия на Centrino, известна като Montevina.

Коментар