Google се включва в голям ВЕИ проект в Африка

Проектът за вятърен парк в Туркана, Кения ще има капацитет 310 мегавата

Проектът за вятърен парк в Туркана, Кения ще има капацитет 310 мегавата

Google планира поредна инвестиция във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Интернет компанията води преговори за участие в най-големия проект за вятърна енергия в Африка – „Вятърен проект при езеро Туркана” в Кения, съобщи GreenTech.bg.

В своята цялост ветроенергийният проект при Туркана е на стойност 700 милиона щатски долара. Каква точно е инвестицията на Google засега не се знае. Предварителната информация за проекта сочи, че той ще има 310 мегавата капацитет, който ще подпомогне кенийската система за добив на енергия с около 20 на сто.

CNBC съобщи наскоро, че инвестициите на компанията в проекта вероятно ще съответстват на миноритарен дял, който обаче ще вдъхнови и други корпорации да се включат.

Туркана е вече напълно финансиран. Въпреки това една инвестиция от „десетки милиони долари” би била вот на доверие, който ще изпрати сигал към потенциални инвеститори в този и други африкански енергийни проекти в бъдеще.

Google вече е инвестирал 12 милиона щатски долара във ВЕИ проекти в Африка, вкл. и в южноафриканския проект Jasper, една от най-големите соларни инсталации на континента.

По-голямата част от инвестициите на Google във ВЕИ досега бяха в САЩ – във вятърни и соларни паркове, по-специално в Айова, Западен Тексас, както и в пустинята Мохаве в Калифорния. Отскоро обаче компанията търси повече възможности да инвестира извън САЩ, за което свидетелства и фактът, че отвори няколко офиса в Африка.

Коментари по темата: „Google се включва в голям ВЕИ проект в Африка”

добавете коментар...

  1. fg

    Много скъпо

    700 мил $ / 310 mw= 2.2 мил $/1 mw

    сименс строи с/у 500,000 $/1 mw

    Сигурно влизат самолети/яхти подаръци на некой

Коментар