Сайтове за спортни залагания перат мръсните пари

Нелегалните сайтове за спортни залагания никнат като гъби. Този бърз растеж засили опасенията за ръст в глобалната корупция, прането на пари и пристрастяването към хазарта.
Най-новите данни показват, че в момента съществуват 15 000 сайта за спортни залагания в световната мрежа, като от тях 13 000 са нелегални. Общо тези сайтове въртят по около 15 милиарда евро годишно ($23.6 милиарда), предаде Агенция Франс Прес, цитирана от news.yahoo.com.
Смайващите факти най-накрая успяха да накарат спортните власти да започнат да предприемат действия за разрешаване на проблема. През миналата година президентът на Международния олимпийски комитет (IOC) Жак Рог сравни проблема с хазарта с гангрената, причинена от допинга в спорта.
Рог предложи създаване на световна агенция за наблюдение, която да се основава на модела на Световната антидопинг агенция (WADA), която оглавява борбата срещу нелегалните стимуланти в спорта.
Бумът на спортните залагания в Интернет,
които преди ограничаваха комарджиите само в рамките на националните граници, вече е създал голям виртуален пазар, който се контролира в по-голямата си част от Азия. От дълго време се знае, че на сайтовете за залагания комарджиите губят доста големи суми пари – някои губят по честен начин, но все по-голям брой потребители стават жертви на измама. Тази тенденция представлява заплаха за правдоподобността на спорта като цяло.
Според британския журналист и експерт Деклан Хил, нивото на корупцията в спорта по целия свят се е увеличило стократно през последните пет години, като основна причина за това е базираният на Интернет хазарт. Преди десет години националните лотарии са контролирали 100% от пазара за спортни залагания. Сега, във Франция например, националната лотария контролира само 25% от залаганията в страната, въпреки че броят на нейните клиенти се е увеличил четири пъти в сравнение с преди десет години.
На проблема почти не се обръщаше внимание до 2006 година,
когато едно проучване, извършено от независимата фирма за сигурност Information Systems Security Consulting, предупреди за криминализиране на спортните залагания в Интернет. В своето изследване, поръчано от лотариите на страните-членки на Европейския съюз, компанията казва, че днес по-голямата част от сектора за онлайн хазарт се контролира от престъпни групировки.
Проучването открива доказателства за сближаване и заплашване на играчи, оказване на натиск на спортни съдии и купуване на мачове. Тази форма на корупция заплашва в най-голяма степен правдоподобността на спорта, но по-често срещана от нея е формата, включваща пране на пари, която, както се оказва, вече е станала почти рутина. През по-малки и не толкова печеливши сайтове се плащат големи суми пари, дори и за незначителни спортни събития.
Много обезпокояващо е, че сумата на парите, търгувани в един единствен сайт, може да надхвърли
100 000 евро за футболен мач от трета дивизия в Румъния,
или дори от първа дивизия на женското чешко първенство. Експертите смятат, че 85% от тези уеб сайтове са били създадени с единствената цел да изпират мръсни пари.
Спортните федерации, особено по тенис на корт, футбол и крикет – пионерите в борбата срещу вредните ефекти на незаконния хазарт, са изключително притеснени от проблема. В същото време обаче, притеснявайки се за очернянето на своя спорт, те се опитват да си осигурят финансов дял от феномена.
Всяка година във Франция комарджиите правят залагания на стойност от 510 милиона евро по Интернет. От тях само около 12 милиона евро са законни, т.е. направени чрез Френската национална лотария, която е единственият оторизиран оператор за спортни залагания в страната.
Следвайки примера на Френската федерация по тенис, голям брой спортни организации се опитват да вземат част от печелившата Интернет индустрия за хазарт, използвайки модела на договорите за телевизионни права на излъчване.

по темата: „Сайтове за спортни залагания перат мръсните пари”

добавете коментар...

  1. IGRA4A

    SAITA KOITO NAI MGOGO EBE NARED E BETFAIR

Коментар