Nokia си извоюва патентни такси от LG

Nokia Technologies сключи лицензно споразумение с LG, по силата на което ще получава такси за използване на нейни технологии

Nokia сключи лицензно споразумение с LG, по силата на което ще получава такси за използване на нейни технологии

Nokia вече не играе пряко на пазара за смартфони, но финландската компания ще получава приходи от този бизнес, благодарение на патентите, които притежава.

Днес стана ясно, че Nokia Technologies и LG Electronics са сключили лицензно споразумение, по силата на което Nokia ще получава такси за използване на над 60 патентовани нейни технологии в смартфоните на корейския производител.

Nokia Technologies е едно от трите действащи подразделения на Nokia, след като през миналата година компанията продаде телефонния си бизнес на Microsoft. Останалите подразделения след преструктурирането са са Nokia Networks с фокус върху оборудването за телеком оператори и Nokia Here, което се занимава с едноименната картографска услуга.

Бизнесът на Nokia Technologies не е голям, но расте. През първото тримесчие на годината подразделението удвои приходите си до 266 млн. евро и отчете оперативна печалба от 193 млн. евро, което е със 124% повече на годишна база.

LG е един от няколкото големи производители на смартфони, които имат лицензни споразумения с Nokia Technologies. Още през февруари миналата година, например, HTC сключи подобен договор с финландците след продължителни съдебни спорове.

Коментари по темата: „Nokia си извоюва патентни такси от LG”

добавете коментар...

  1. Станислав

    “благодарение на патентите, които притежава – а те са над 60 в областта на мобилните комуникации.”
    Няма научни данни за вредите от мисленето…

Коментар