$100 млрд. за кибер сигурност тази година

Пазарът на решения за кибер сигурност ще достигне $98 млрд. през настоящата година (източник:  Capital News Desk)

Пазарът на решения за кибер сигурност ще достигне $98 млрд. през настоящата година (източник: Capital News Desk)

Повечето компании премълчават факта, че са станали жертва на хакери. Около 70% от пострадалите са запазили в тайна пробивите в сигурността, твърди изследване на Capital News Desk. Годишните щети от неправомерен достъп до търговска информация се оценяват на 400 млрд. долара през миналата година.

Същевременно пазарът на решения за сигурност нараства стремглаво – ако през 2014 г. са похарчени 48,8 млрд. долара в глобален мащаб, то през настоящата година разходите ще достигнат 98 млрд. долара.

Кибер престъпниците, които проникват във фирмените мрежи и крадат лични данни на служители, клиенти и партньори, са третата по значимост заплаха. Статистиката сочи, че през 2014 г. са откраднати данни от над 1 милиард акаунта.

На второ място сред заплахите е взломът на облачни услуги. Миналата година бе съпътствана от редица мащабни по своя обхват инциденти – например кражбата на данни от клауд услуга на Sony.

Най-голямата опасност за сигурността е използването на лични устройства в инфраструктурата на предприятията, или т.нар. BYOD. Служителите често използват смартфони за служебни цели и конфиденциалната информация става лесно достъпна за престъпниците чрез кражба на устройствата. Слабата защита на мобилните устройства открива възможност за атаки срещу компаниите.

Прогнозите сочат, че интензивността на атаките срещу ИТ инфраструктурата на предприятията ще нараства, което означава и по-голям пазар на услуги за защита от подобни атаки.

Коментар