Грешка в браузърите срива цялата система

Потребител в GitHub алармира за сериозна грешка в популярни браузъри

Потребител с ник stuartpb в GitHub алармира за сериозна грешка в популярни браузъри

Три от най-популярните браузъри съдържат грешка, която може да предизвиква срив както на самото приложение, така и на цялата операционна система. Проблемът е наличен при Chrome, Firefox и Safari и е доказан при платформа OS X 10.10 Yosemite, докато Windows и Linux все още не са тествани, става ясно от публикация на потребител с псевдоним stuartpb в GitHub.

При отваряне на произволен сайт, браузърът се опитва да зареди от уеб сървъра иконка (favicon.ico), ако такава е предвидена от разработчика. Проблемът се състои в това, че браузърът не проверява размера на файла favicon.ico и ако той е 10GB, например, оперативната памет се препълва и системата увисва, без никакви индикации за претоварване.

Грешката е налична в последните версии на посочените браузъри. Информацията за нея идва първоначално от статус на потребител в Twitter, който е забелязал, че файлът favicon.ico на един сайт всъщност е преименуван TAR архив с резервно копие на сайта. Въпреки размера от 64MB и съмнителното съдържание, браузърите уверено зареждали този файл.

Коментари по темата: „Грешка в браузърите срива цялата система”

добавете коментар...

  1. &

    Чак пък да срине системата.

Коментар