Acer Aspire Switch 12 – хибрид за широк кръг приложения

Таблет от най-висок клас или по-скоро лаптоп с възможност да се използва като таблет  – така накратко може да се опише Acer Aspire Switch 12. Неговата мощ създава усещане за работа с пълноценен лаптоп, благодарение също на голямата клавиатура. Освен това моделът е тих и издръжлив.

acer_aspire_switch_12_3

Екранът със стойка и лесно откачащата се клавиатура отличават Aspire Switch 12 от повечето хибриди на пазара. Подходящ е за интензивна работа в движение, а конструкцията позволява много разнообразни приложения на устройството.

Режими на работа и приложения

Пет режима на работа са възможни с Acer Aspire Switch 12. Това са:

  • ноутбук – при пътувания или липса на работен плот Switch 12 може да се сложи върху коленете;
  • таблет;
  • палатка – много удобен режим за настолно четене и гледане на графично съдържание
  • дисплей – за гледане отдалеч;
  • настолен компютър (с отдалечена безжична клавиатура) – при този режим отделянето на клавиатурата от тялото позволява гъвкаво разпределение на пространството; докато обикновените лаптопи налагат екранът да остане на определено разстояние от очите, тук това разстояние се определя от потребителя.

Aspire Switch 12 е досетлив и завърта изображението в зависимост от режима, без обаче да се влияе от леки, непреднамерени накланяния.

acer_aspire_switch_12_11

Благодарение на тези различни режими, устройството може да работи за най-различни цели:

  • като ноутбук за ползване „в движение”;
  • за малки презентации, като за това допринася и възможността клавиатурата да се ползва от разстояние;
  • при писане на ръка и водене на бележки: в режим палатка;
  • за декорация, реклама: окачен на лост, корниз, перваз или дори върху друг монитор;
  • за гледане на видео или снимки: изправен, като самостоятелен дисплей.

Екран

Резолюцията в този модел е наистина превъзходна – Switch 12 работи с 1920×1080 пиксела на IPS LED екран (формат 16:9). Много добри цветове, отлично черно и добра яркост радват окото. Вижда се добре и под ъгъл.

acer_aspire_switch_12_5

1920×1080 пиксела върху 12,5-инчов дисплей е приятно преживяване и е оптимално за работа с Windows. Ясните изображения и кристалният текст се гледат с лекота. За игри това може и да не е най-добрата резолюция, защото намалява производителността, но характеристиките на този модел го поставят по-скоро в категорията работни компютри.

Яркостта е отлична – над 300 cd/m2, картината се вижда добре и в силно осветена среда. Това означава, че хибридът „две в едно” може да се използва без проблем в автобуса или влака, както и в кафенета.

Единствено неговият гланцов дисплей може да бъде недостатък в някои случаи – при работа в силно осветена среда, тъй като бляскавата повърхност отразява всичко наоколо и затруднява гледането.

Сензорната функция работи отлично и не създава никакви затруднения: реагира и на леки докосвания, и на по-силен натиск, „разбира” отлично жестовете.

Производителен, тих

Процесорът Intel Core M-5Y10a с тактова честота 0,8GHz може да бъде ускорен до 2GHz за кратки интервали чрез функцията Turbo Boost. Този „овърклокинг” обаче може да доведе до доста различни резултати при различни температурни условия. Така е, защото устройството работи изцяло без вентилатор, в резултат на което е изключително тихо.

acer_aspire_switch_12_9

Използването на твърдотелен диск като устройство за съхранение на данните осигурява голямо бързодействие. Всеки, който ползва компютър на 2-3 години с класически твърд диск, би останал приятно изненадан от отзивчивостта и пъргавостта на този модел.

Издръжлива батерия

Устройството респектира със своята издръжливост. Макар че батерията е само 36 ватчаса, което не се счита за най-доброто в тази категория устройства, Switch 12 може да гарантира спокойна работа в продължение на един работен ден.

Моделът е способен на 3 часа работа при интензивни забавления с 3D игри, при сърфиране в интернет издържа 6 часа, може да показва видео в продължение на 8 часа, а в ненатоварен режим може да работи над 10 часа.

Външност и дизайн

Acer Aspire Switch 12 тежи 1,1 кг, което е множко за таблет, но същевременно моделът е доста лек за ноутбук. Ако прибавим адаптерът и калъфът, носенето на хибрида наподобява по-скоро това на ултрабук, отколкото на таблет.

acer_aspire_switch_12_4

Клавиатурата може да се отделя лесно и да работи от разстояние или да бъде прикачена отпред. Самата стойка обаче не може да бъде отделена от таблета – тя е перманентно прикачена към него. Това създава известна тромавост при държане в ръка в ролята на таблет.

Накланянето на дисплея напред или назад демонстрира изключителна стабилност. Стойката позволява навеждане на екрана назад до сключване на ъгъл от 30 градуса спрямо повърхността, на която се намира устройството. Ако клавиатурата е закачена отпред, то Aspire Switch 12 може да се накланя дори и повече, без да се нарушава стабилността му, което го прави много удобен за работа – по-удобен от повечето лаптопи.

acer_aspire_switch_12_6

Макар че човек би очаквал да сгъне компютъра подобно на лаптоп – с клавиатурата към екрана, това всъщност не е възможно. Екранът е постоянно открит към околните повърхности. Затова е добре, че Switch 12 си има калъф!

Кутията е направена от твърда черна пластмаса. Подобно на други устройства на Acer, тя има текстура, която наподобява текстил.

Цялостното усещане е за компютър, който е здрав и „плътен”. Ръбовете са малко по-остри от обичайното за преносимо устройство. Не се долавя пукане или щракане при отваряне. Пантите изглеждат „яки”. Видимо от Acer са заложили на усилен дизайн в този модел.

Писалка за сензорния екран не е включена стандартно в комплекта – това е опционален аксесоар.

Клавиатура и мишка

Откачащата се клавиатура е с пълен размер, както и клавишите й, разпределени в 5 редици. Няма странична числова клавиатура.

Функции като хибернация, режим „самолет”, изключване на екранната подсветка и контрол на яркостта са достъпни чрез функционални клавиши. Това означава доста текст върху всеки клавиш, което за някои може да бъде объркващо.

acer_aspire_switch_12_1

Общото впечатление от работата с клавиатурата е, че е мека, приятна и тиха. Изумително е, че клавиатурата може да комуникира с компютъра на доста големи разстояния – от порядъка на 10 метра.

Клавиатурата се захранва от вградена батерия. В горния край, леко вдясно от центъра, е разположен бутон за включване и изключване, както и диоден индикатор, който показва кога е включена.

Единственият начин за зареждане е прикачването й към задната част на устройството – на стойката, където има 3-пинов конектор за зареждане. Това означава, че не е възможно клавиатурата да се зарежда, докато се работи на нея. Допълнително зарядно устройство за клавиатурата няма. Липсва и индикатор за оставащия заряд.

acer_aspire_switch_12_10

Между клавишите G,H и B е разположена сензорен тракпойнт, който демонстрира отлична чувствителност. Не реагира на двойно потупване, което в модели на други производители се възприема като кликване. Вместо това за клик се използват допълнителните вградени бутони върху предния ръб на клавиатурата.

Портове и комуникация

Таблетите стават все по-фини и тънки, а с това намалява и броят на портовете, които имат. Acer Aspire Switch 12 предлага доволно много портове, в сравнение с повечето таблети, но спрямо лаптопите има какво да наваксва.

USB комуникациите са представени от един Micro USB 3.0 и един стандартен USB 2.0 порт. Както вече стана дума, наличен е 3-пинов конектор на задния край на стойката за зареждане на клавиатурата. Когато устройството е прибрано и не се използва, клавиатурата постоянно се зарежда.

acer_aspire_switch_12_2

Възможностите за включване на периферия се допълват от един micro HDMI порт, задължителният DC порт за зареждане, порт за жак за слушалки и един micro SD картов слот.

Acer Aspire Switch 12, за съжаление, няма слот за SD карта. Това задължава потребителят да носи адаптер и безспорно не би се понравило на боравещите с графично и визуално съдържание.

Комуникационните способности включват Wi-Fi, Bluetooth 4.0 и инфрачервена връзка за клавиатурата. NFC модул не е включен в този модел. Вграденият Intel AC-7265 модул поддържа до 867 Mbps (теоретично).

Сигурност и удобство

Поради липсата на TPM модул в Acer Switch 12, няма възможност за ползване на безплатното дисково криптиране, което е налично в някои Windows таблети. Предвидени са обаче функция за сигурност при зареждане на операционната системи, UEFI парола за зареждане и парола за твърдия диск.

acer_aspire_switch_12_7

За удобство на потребителя и за защита на дисплея, Acer Aspire Switch 12 се доставя с елегантен калъф, който изглежда като кожен.

Звук

Aspire Switch 12 има две вградени колонки в предната част, които осигуряват реалистичен звук.

Температура и енергийна ефективност

Хибридът на Acer работи без вентилатор, което го прави изключително тих. В същото време, въпреки липсата на охлаждане, температурата не се покача до повече от 45 градуса. При силно натоварване консумацията е 11 вата, а пиковата достига 16 вата.

Acer_Reliability_Logo_BGЗаключение

Aspire Switch 12 несъмнено е нов етап в еволюцията на устройствата от типа „две в едно”. Лек, удобен и производителен, хибридът на Acer съчетава функциите на таблет и ноутбук, а конструкцията му позволява да бъде използван в най-различни сценарии. Лесно откачащата се клавиатура, уникалната възможност за използване в режим „палатка” и продължителното време за автономна работа безспорно са едни от най-ценните му характеристики.

Хибридът Aspire Switch 12 е продукт, включен в програмата Acer Reliability Promise. Купувайки този модел, бизнес потребителите защитават на 100% своята инвестиция. В случай на повреда през първата година на експлоатация, Acer поема ангажимент да възстанови на клиента цялата заплатена за устройството сума, като същевременно ремонтира и върне компютъра на неговия собственик.

Коментар