Хай-тек иновациите ще идват все повече от Изтока

Към края на 2007 година почти една трета от хората, ангажирани в изследвания и разработки на високотехнологични продукти, ще са концентрирани в Китай и Индия. Тази прогноза направи неотдавна авторитетната консултантска компания Booz Allen Hamilton.
Иновациите се изместват на Изток, а Европа изостава, обобщават анализаторите. Три четвърти от новите R&D центрове в следващите три години ще бъдат открити именно в двете най-многолюдни страни в света.
Китай и Индия ще изпреварят Западна Европа като най-важни места за изнасяне на развойната дейност на американските хай-тек компании. Booz Allen Hamilton стига до този извод след проучване на намеренията на стотици компании, чиито общи разходи за R&D достигат 76 милиарда долара. Тази цифра представлява една пета от глобалните разходи за изследвания и разработки.

Иновациите идват от Изток
През 2004:
– 19% от персонала на звената за изследвания и разработки (R&D) е бил базиран в Китай и Индия
Прогноза за 2007:
31% от R&D специалистите ще творят в двете най-многолюдни страни в света
Европа отстъпва
– Старият континент отстъпва мястото си на R&D дестинация на Изтока, което ще има лошо отражение върху икономическия растеж

През 2004 година в Китай и Индия са работили около 19% от всички R&D специалисти. Очакванията са техният брой да нарасне на 31% към края на 2007 г. Причината за този ръст са наличието на евтин квалифициран персонал и възможностите за достъп до нови пазари и клиенти, обясняват анализаторите.   

Високотехнологичният бизнес прегърна бързо глобализацията на иновациите. Компаниите от хай-тек индустрията успяват да мотивират своя персонал да прави кариера на различни места по света и превръщат бизнеса все повече в мултикултурен, се посочва в проучването.
Тенденцията на изнасяне на иновациите на Изток е крайно неблагоприятна за Европа, предупреждават анализаторите. Липсата на амбиция за технологични инвестиции на Стария континент ще навреди на икономичекия растеж на региона, посочват от Booz Allen Hamilton.

Коментар