TravelMate P645 – перлата при бизнес лаптопите на Acer

travel_mate_p645_1Работлив, ултра-лек, много сигурен, безотказен – TravelMate P645 е перфектният спътник за интензивно работещия съвременен човек. С енергийно-ефективен и мощен процесор, много оперативна памет и бърз носител на информацията, той пести време и откликва светкавично на всяка възложена задача.

Лекота и здравина в едно

Макар че по отношение на дизайна Acer говори най-много за капака от въглеродни влакна, първото ни впечатление от P645 е неговата лекота. Това е радостна новина за изнурените ни рамене, носещи цялата тежест на „мобилния офис”.

С дебелина от 20,9 мм и тегло от 1,55 килограма той категорично оправдава името си – машина за работа в постоянно движение! Малко бизнес-лаптопи могат да се похвалят с толкова фин дизайн и лекота.

travel_mate_p645_6

Магнезиево-алуминиева сплав е използвана за направата на обвивката на корпуса. Освен, че допринася за малкото тегло, този материал осигурява завидна якост – корпусът не се огъва и усуква ни най-малко.

Капакът на дисплея пък е направен от въглеродни влакна. Това му осигурява впечатляваща здравина: издържа 60 килограма на квадратен сантиметър! Човек може спокойно да стъпи върху затворения лаптоп, дори телесното му тегло да се измерва с трицифрено число.

Без съмнение това е най-здравият лаптоп на Acer, както и един от най-здравите в индустрията изобщо – извън категорията на специално подсилените мобилни компютри за използване в екстремни условия, разбира се.

travel_mate_p645_9

С фина текстура, ненатрапчиво черен, без лъскави елементи и украшения, P645 е дискретен и изискан – строго и стилно изглеждащ, както подобава на сериозния работещ човек.

Металическите панти, свързващи корпуса с дисплея, не са за подценяване – здрави и с вид на много издръжливи.

Свързаност: портове и безжични комуникации

Възможностите за свързване на периферия са похвални. TP645 има три USB 3.0 порта, аналогов (VGA) и цифров (HDMI) изход за видео, мрежов (Ethernet) порт, както и два отделни жака за слушалки и за микрофон. RJ-45 конекторът използва често срещания отварящ се дизайн (капаче), така че да не остава открит и да се зацапва, когато не се използва.

travel_mate_p645_5

Все пак два от USB портовете са разположени на дясната страна на корпуса на лаптопа, което ограничава пространството – там, където обичайно се намират мишка, подложка за нея и дясна ръка на потребителя. Също така би било по-удобно HDMI портът да се намира на задната страна на лаптопа, а не отляво, за да може относително твърдичкият HDMI кабел да стои по-надалеч при свързване на външен монитор.

Слотът за SD карта е разположен отпред, наред с малки диодни индикатори за състоянието батерията и натоварването на твърдия диск.

Кабелният мрежов достъп е осигурен от адаптер Intel I218-M Gigabit, докато безжичната свързаност се обезпечава от Intel Wireless-AC 7265 с поддържа на 2,4 GHz и 5,2 GHz честотна лента при максимална теотретична скотост от 300 Mbps, както и от модул Bluetooth 4.0. Наред с това в компютъра има 3G модем от Huawei за връзка с клетъчни мрежи. Не липсва и вграден NFC модул.

Накратко, няма комуникационна технология, която да отсъства в този модел!

Върхова физическа защита и сигурност на данните

Като се има предвид, че P645 е предназначен най-вече за бизнес-потребители, не е изненадващо, че в него са вградени всички важни технологии за сигурност, които са нужни на работещия човек за защита на неговите данни.

travel_mate_p645_4

Наред с ултра-здравия корпус от въглеродни влакна и магнезиево-алуминиева сплав, физическата защита е осигурена и от Kensington заключване.

Клавиатурата е устойчива на течности – разливането на кафе, вода или друга напитка не би могло да доведе до проникване на влага при критичните компоненти на машината.

Гумените „крачета“, каквито има и в зоната на твърдия диск на компютъра, обират вибрациите при работа. Лабораторните тестове показват, че лаптопът издържа на 500Hz вибрация и ударна вълна със сила 220G.

Сензорът за свободно падане засича резки движения и бързо отмества пишещите глави на твърдия диск, за да го предпази от увреждане. Машината работи безпроблемно и при падане от 45 см.

travel_mate_p645_2

Защитата от прах също заслужава внимание. Вентилаторът на този модел за кратко сменя посоката си и обръща въздушния поток, за да издуха праха. Трябва да се има предвид, че това става при всяко зареждане на операционната система, така че е хубаво при започване на работа помещението да се проветрява.

Вградените дигитални системи за сигурност включват „задължителното“ хардуерно криптиране TPM 1.2 за твърдия диск, модул за лицево разпознаване, както и четец за пръстови отпечатъци – той е вграден между клавишите на мишката върху тъчпада.

Acer ProShield пък е софтуер за сигурност, който позволява на потребителя да защити устройството срещу нежелан достъп от ниво BIOS до ниво приложения. Наред с това вграденият файлов шредер унищожава важни данни без да оставя следи от тях.

Пълноценна клавиатура и тъчпад

„Островната” клавиатура на този ултрабук е със стандартно разположение, мека и удобна за писане. Вдясно от най-десните бутони има ивица с функционални бутони, която изисква известно време за свикване.

Ярко бялата подсветка осигурява спокойна работа и в мрачни помещения. Тя може да се стори твърде ярка на някои потребители, особено в по-тъмна среда, но има само два режима – включена и изключена.

travel_mate_p645_3

Тъчпадът с размери 98 на 54 мм е доволно голям и е леко изместен наляво от центъра, центриран спрямо клавиатурата без ивицата от функционални бутони. Чувствителността му е отлична и не създава никакви затруднения дори за несвикналия потребител.

Full HD екран  1920×1080 пиксела

Малцина биха забелязали, че рамката на екрана отляво и отдясно е широка едва 8 мм. Тази тънкост осигурява повече екранно пространство.

14-инчовият HD IPS LCD панел поддържа Full HD резолюция с 1920х1080 пиксела. Това е най-доброто постижение сред съпоставимите бизнес-модели. Текстът е остър и се чете лесно, дори и малките шрифтове не създават проблеми.

travel_mate_p645_7

Матовата повърхност на екрана предотвратява всякакви отблясъци и отражения. Яркостта е достатъчна, за да се работи комфортно с машината и на доста осветени места, макар че, естествено, малко отстъпва пред гланцовите дисплеи. В нормална офис-среда цветовете са плътни, ярки, а черното е много наситено. Контрастното число от 508:1 е чудесно за не-гланцов екран.

При TP645 липсва функцията на сензорен екран, което може да се окаже разочарование за някои потребители, особено като се има предвид, че повечето нови ноутбуци идват с Windows 8, а този има готовност за предстоящата версия Windows 10. Това обаче е малка драма за работещите хора, които основно пишат документи, четат поща и готвят презентации.

Впрочем, като става дума за презентации, в стартовото меню е изведена специална функция за бързо свързване с проектор.

Прави впечатление още, че при обичайните усуквания на дисплея, той не променя цветовете си и не образува цветни ивици или петна.

Процесор, памет и SSD за висока производителност

Travel Mate TP645 идва с 4-ядрен процесор Intel Core i7-5500 на 2,40 GHz и впечатляващите 8 гигабайта RAM. Процесорът е от фамилията CPU на Intel с нисък волтаж, известна като Broadwell. Тези чипове се произвеждат по 14-нанометров процес и се отличават с висока енергийна ефективност. Консумацията им е 15 вата.

travel_mate_p645_8

Висококласната графична карта ATI Radeon HD 8750M с 2 гигабайта VRAM пък осигурява максимална видео-прозиводителност.

Вграденият 256 GB твърдотелен диск (SSD), който допълва твърдия диск, осигурява светкавичен достъп до данните.

Шум, емисии, температура

Когато е включен, но не работи, лаптопът е изключително тих. При натоварване шумът се увеличава в зависимост от задачата.

Температурата се поддържа ниска – около 30 градуса – при нормална работа. При продължителни интензивно натоварване, долната задна част се загрява до около 50 градуса.

Много издръжива батерия

3-клетъчната, 45 Wh батерия е третата най-впечатляваща характеристика на TP645. В режим за пестене не енергия, без работа с безжични мрежи и с намалена яркост на дисплея, TP645 изкарва удивителните 13 часа и 15 минути.

При интензивно натоварване, с тежки изчислителни задачи, с включени безжични връзки и максимална яркост на екрана, TP645 издържа 2 часа. Разбира се, и двете ситуации са малко вероятни в един нормално протичащ работен ден. При балансиран работен профил обаче, включващ посещения в много различни уеб сайтове и работа в една безжична мрежа, ноутбукът функционира спокойно в продължение на 8 часа и 40 минути. Перфектен резултат!

Acer_Reliability_Logo_BGОбщи впечатления

Още от момента на появата си в редакцията ни, TravelMate P645 бързо си спечели мястото на фаворит в предпочитанията на екипа. Лек като тетрадка, приятен на допир, оборудван с всякакви комуникации и толкова много средства за сигурност, той изглежда перфектен за усилна и безпроблемна работа. Използването му не налага на потребителя да прави компромис с предпочитанията и потребностите си.

TravelMate P645 е продукт, включен в програмата Acer Reliability Promise. Купувайки този модел, бизнес потребителите защитават на 100% своята инвестиция. В случай на повреда през първата година на експлоатация, Acer поема ангажимент да възстанови на клиента цялата заплатена за устройството сума, като същевременно ремонтира и върне компютъра на неговия собственик.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „TravelMate P645 – перлата при бизнес лаптопите на Acer”

добавете коментар...

  1. БониМ

    Коментара ми беше не толкова дали е Full HD или само HD а за резолюцията. Не мога да си представа “работохолици” с този тип лаптопи гледащи цял ден документи и интернет на 14″ монитор с 1920×1080 резолюция – определено ще ми е странно.

  2. АББА

    До БониМ – Екранът е FullHD, а не HD!

  3. БониМ

    Хубав модел но защо са избрали 14″ екран с HD резолюция, това е просто ужасно. Също ако може да не ми говорите за надеждност на SSD дисковете, преди 2 седмици имахте статия за това колко по-ненадеждни са от стандартните 2,5″ HDD-та дори от собствен опит ще споделя, че подобна система на НР Precision с SSD диск изкара година и половина, добре че го върнахме преди да изтече гаранцията с пазарлъци.

Коментар