Учени генерират ток от изпаряване на вода

Мъглата от изпаренията над блата, езера и морета може да се окаже мощен и чист източник на електроенергия

Мъглата от изпаренията над блата, езера и морета може да се окаже мощен и чист източник на електроенергия

Изследователи от Колумбийския университет доказаха, че изпаряването на водата може да бъде нов източник на чиста електроенергия. Като се има предвид, че около 70% от планетата ни е покрита с вода, която постоянно се изпарява в атмосферата, новата технология би могла да захранва с ток жилища, транспорт и индустрия, без да произвежда вредни емисии.

Ако технологията се мащабира, бихме могли да поставим гигантски плаващи генератори върху езера, язовири и реки, пише GreenTech.bg. Мъглата от изпаренията над блата, езера и морета може да се окаже мощен и чист източник на електроенергия.

Учените отдавна знаят, че изпарението е постоянен и мощен източник на енергия и се опитват да намерят начин да използват тази енергия за производство на електричество. Миналата година екипът от Колумбия е открил, че когато спорите на обикновените почвени бактерии се свиват и набъбват в резултат на промяна на влажността, те могат да избутват и изтеглят други предмети с изненадваща сила.

Изследователите положили спори от бацилус субтилис върху тънки ивици лента. Това накарало лентата да се свива, когато около нея въздухът е сух, и да се разширява, когато е влажно наоколо.

След това учените използвали тези ленти за изграждане на затворена структура, която плава върху водата. Влажността на въздуха, произведена от изпаряването на водата, карало лентата да се разширява, отваряйки капаците на затворената кутия, което й позволявало да изсъхне.

Тъй като лентата се свива при суха околна среда, това на свой ред карало капаците да се затворят. Така се оказало, че влагата над повърхността на водата създава постоянно повтарящ се цикъл.

Екипът използвал тази циклично повтаряща се зависимост, прикачвайки едно елементарно бутало към системата, завързано с генератор. Оказало се, че той произвежда достатъчно електричество, за да захранва малка LED лампичка, карайки я да се включва и изключва постоянно.

Коментар