US военни плащат милиони, за да останат на Windows XP

Военно-морските сили на САЩ сключиха тригодишно споразумение с Microsoft на стойност $30,8 млн., по силата на което ще продължат да получават обновления на сигурността за Windows XP, Office 2003, Exchange 2003 и Windows Server 2003.

Договорът е подписан между софтуерната компания и центъра за управление на въздушни и морски войски (SPAWAR), който отговаря за техническото оборудване и комуникациите.

Microsoft вече прекрати поддръжката на Windows XP, Office 2003 и Exchange 2003, а на 14 юли ще отпадне и поддръжката на Windows Server 2003, т.е. компанията няма да пуска обновления на сигурността за тези платформи.

Миграцията на военните от Windows XP към по-нови ОС започна през 2013 г., но процесът все още не е завършил. В момента те продължават да ползват около 100 хиляди РС под управление на Windows XP, заради наличните приложения, и им необходима поддръжка от страна на Microsoft.

В рамките на договора Microsoft ще доставя обновления за системите, използвани на военни кораби и наземни станции. Тези системи са свързани към военната мрежа NIPRnet, по която обменят несекретна информация, както и към мрежата SIPRnet, по която се предават секретните данни.

Коментар