Windows като услуга променя и финансите на Microsoft

Windows 10 ще се обновява с нови функции безплатно за потребителите

Windows 10 ще се обновява с нови функции безплатно за потребителите

Вътрешни документи на Microsoft разкриват виждането на компанията за „Windows като услуга” (Windows as a Sevice) – новия бизнес модел, по който ще се предлага операционната система, започвайки от версия 10.

Съгласно документа, за който съобщава VentureBeat, „Windows като услуга” не означава доставка на Windows от облака, а схема за продажба на операционната система заедно с последващи обновления, които разширяват нейната функционалност през целия жизнен цикъл на продукта – 2 до 4 години.

Новият модел на предлагане на Windows означава, че Microsoft ще промени и схемата на отчитане на приходите от операционната система, считано от Windows 10. Те ще се разпределят във финансовите отчети на компанията за няколко години.

„Не планираме специални мероприятия по пускане на платени обновления. Вместо това Windows 10 ще се разширява постепенно с въвеждането на нови функции. По тази причина променяме модела на отчитане на приходите”, се посочва в документа.

Лицензните отчисления, получени от продажбите на Windows през първата година, ще се разпределят в текущата и следващите две години. Microsoft вярва, че въпреки новата схема на отчитане, за Windows 10 ще се плаща само веднъж – в момента на покупката. Всички допълнения ще се доставят безплатно през целия жизнен цикъл на продукта.

Коментари по темата: „Windows като услуга променя и финансите на Microsoft”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Повече светлина!

Коментар