Основният акционер на Lenovo стартира IPO

Legend Holdings притежава над 30% от акциите на Lenovo и контролира редица други предпиятия

Legend Holdings притежава над 30% от акциите на Lenovo и контролира редица други предприятия

Китайската държавна компания Legend Holdings, основен акционер в Lenovo, излезе на борсата с първично публично предлагане на акции (IPO).

Холдингът пусна акции на цена от 5,54 долара, като първият ден от търговията на борсата в Хонконг премина без особени сътресения. В рамките на IPO-то Legend Holdings привлече около 2 милиарда долара, предаде Блумбърг.

Компанията притежава над 30% от акциите на Lenovo, които също са поместени на борсата в Хонконг. Освен това холдингът контролира фонда за преки инвестиции Hony Capital и редица компании за недвижима собственост в Китай.

През 2013 г. приходите на Legend достигнаха 39 млрд. долара, а контролираната от холдинга компания Lenovo приключи последната финансова година (в края на март 2015 г.) с рекордни приходи от 46,3 млрд. долара.

С отчитане на IPO-то на Legend, общият обем на поместените ценни книжа на борсата в Хонконг достигна 16,7 млрд. долара през настоящата година. Междувременно, китайските регулатори възнамеряват да прекратят провеждането на IPO с цел стабилизиране на ситуацията на фондовите пазари в страната.

Коментар