Осмокласници спечелиха хакатона HackTUES

Отборът на Go6o грабна голямата награда в първия ученически хакатон HackTUES

Отборът на Go6o грабна голямата награда в първия ученически хакатон HackTUES

Трима осмокласници от столичното Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) спечелиха голямата награда в първия ученически хакатон HackTUES, организиран по инициатива на ученици от ТУЕС.

Проект на система за автоматизирана оценка на тестове, на основата на технология за разпознаване на изображения, донесе  първата награда в състезанието на Телерик Арсов, Антонио Милев и Мартин Дацев (отбор Go6o).

Освен купа ТУЕС и грамоти, тримата получиха възможност за двуседмична практика в компанията Немечек България, безплатно обучение за първия модул Fundamentals на СофтУни и специалната награда от ChaosGroup.

На второ място се класираха учениците от отбор R&T с проект за визуализация на код с блок-схеми. Те получиха специални награди от Мусала Софт и StandByte. Третата награда бе отредена на отбор Coding Masters с проект за система за обмен на информация и знания между учениците.

Наградата за оригинална идея спечели отборът P2W със своя проектза забавна електронна игра с образователни въпроси. Проектът на отбор TANKK Crew за онлайн компилатор и система за проверка на задачи пък беше отличен с награда за най-добро представяне и с награда от HackBulgaria.

Немечек България връчи една специална награда на отбор „Няма значение” за проекта им за електронен дневник. Всички 18 отбора получиха сертификати за успешно участие.

Хакатонът е нов вид състезание, което събира на едно място много участници от ИТ сферата, които работят в продължение на три дни върху разрешаване на конкретен казус. В първия ученически хакатон с тема „Автоматизация и подобряване на учебния процес” участваха над 80 ученика от 8 до 12 клас на Технологично училище Електронни системи.

Целта на HackTUES е да допринесе за модернизиране на учебния процес в училището, както и да даде възможност на ученици от различни класове да придобият практически опит в създаването на софтуер, работата в екип и в подкрепата на обществени каузи.

Ментори на отборите и членове на журито са както преподаватели от училището, така и представители на различни компании, работещи в сферата на информационните технологии. Идеята за състезанието идва от ученици от 10-ти клас в ТУЕС и среща подкрепата на ръководството на училището.

Коментар