Gartner не е оптимист за ИТ пазара тази година

Силният долар влияе негативно на разходите за информационни технологии

Силният долар влияе негативно на разходите за информационни технологии

Разходите за информационни технологии ще намалеят през настоящата година, прогнозира анализаторската компания Gartner. Очаква се те да възлязат на 3,507 трлн. долара, което е с 5,5% по-малко спрямо предходната година.

Анализаторите обясняват спада с укрепването на щатския долар. При постоянна валута ИТ разходите биха нараснали с 2,5%. През април Gartner прогнозира спад с 1,3% в доларово изражение и ръст от 3,1% в постоянна валута.

Разходите за ИТ са основен индикатор за сектора, вкл. за пазарите на оборудване, софтуер и услуги. Най-голям дял в структурата на разходите имат комуникационните услуги, на които се падат 1,492 трлн. долара. Но именно при тях се наблюдава и най-голямото съкращение – 7,2%, в резултат на ценовата ерозия на услугите, причинена от засилената конкуренция.

Основният сегмент на пазара за хардуер са мобилните телефони, но ръстът при тях приключва и те минават на етап плато. При персоналните компютри и таблетите търсенето отслабва, заради повишението на средната цена с 10% в резултат на укрепването на долара.

В складовете за компютри се натрупва нереализирана продукция, което ще доведе до забавяне на прехода към Windows 10 през второто полугодие. Като цяло, пазарът на хардуер ще намалее с 5,7% до 654 млрд. долара през 2015.

При корпоративния софтуер се очаква спад от 314 до 310 млрд. долара, т.е. с 1,2%. Пазарът на информационни услуги пък ще намалее от 955 до 914 млрд. долара, или с 4,3%, прогнозира Gartner.

Коментари по темата: „Gartner не е оптимист за ИТ пазара тази година”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Добрата новина е, че все още се намират глупаци, готови да наливат милиони само и само за да имат по-нова версия на даден софтуер, без да осъзнават, че това всъщност си е старата боза, само че с леко променен интерфейс.

Коментар