Евтини лаптопи потеглят към Колумбия

Колумбия ще се сдобие с 65 хиляди евтини компютри по проекта “Лаптоп за всяко дете” (OLPC). Известните като “стодоларови” лаптопи XO ще задоволят нуждите от компютри за училищата в региона Калдас, съобщава BBC News.
Първата партида от 15 хиляди лаптопа ще бъде разпределена в селата от областта, а останалите 50 хиляди ще потеглят към по-големите градове. Доставките трябва да се извършат в срок от 18 месеца, съгласно договора между колумбийското министерство на образованието и OLPC.
Разглежда се също и възможността за снабдяване с XO компютри и на някои училища в столицата Богота.
Лаптопите използват процесор AMD с честота 500 мегахерца, включват 128 мегабайта оперативна памет и 512-мегабайтов флаш базиран драйв. Предвиден е генератор, който позволява на XO да работят без захранване от електрическата мрежа.
В момента един такъв лаптоп се продава за около 188 долара, като се очаква в близко бъдеще цената все пак да достигне заветните 100 долара. От септември тази година компютрите XO ще се доставят с две операционни системи – Linux и Windows XP.
През 2010 година ще се появи серията лаптопи XO-2, които ще предложат два широкоформатни сензорни екрана, единият от които ще се използва като виртуална клавиатура. Очакваната цена на XO-2 е 75 долара.

Коментар