Samsung вдига капацитета на SSD драйвовете

Южнокорейският гигант Samsung планира да пусне по-късно през годината флаш базирани SSD драйвове с увеличен капацитет. 250-гигабайтовите модели DATA II се очакват на пазарите по целия свят през септември, според различни източници в интернет.
Информацията за техническите характеристики на устройствата е оскъдна. Засега са известни скоростите на запис и четене, съответно – 200 MB/s и 160 MB/s, което е два пъти повече отколкото при моделите с капацитет 128 GB.  
Новите SSD драйвове идват със SATA интерфейс и във форм фактор 1,8-инча. Samsung все още не е обявил цената на устройствата, но използваната в тях технология с клетки на няколко нива ще поевтини производството.
Мнозина анализатори прогнозират, че SSD ще изместват постепенно класическите твърди дискове от употреба. На този етап обаче HDD удържат позициите си, тъй като са несъизмеримо по-изгодни като цена и капацитет от SSD.
Очаква се Apple да бъде първият компютърен производител, който ще се възползва от 250-гигабайтовите флаш базирани устройства на Samsung. Според softpedia.com, SSD драйвовете ще бъдат вградени в лаптопите MacBook Air.

Коментар