Видеокарти осигуряват суперкомпютърна мощ

Учени от белгийския университет Антверпен конструираха мини суперкомпютър от видео карти. Проектът FASTRA използва четири ускорителя GeForce 9800 GX2 от компанията Nvidia, всеки от които има по два видео чипа.
Машината може да извършва изчисления със скоростта на суперкомпютър от 350 процесорни ядра с общо предназначение, твърдят учените. Те ще използват технологията за томографски изследвания, и по-точно за визуализиране на тримерни изображения на вътрешните органи, създадени на базата на рентгенови снимки под различни ъгли.
Учените са си осигурили суперкомпютърната мощ срещу 4000 евро, което е значително по-малко от цената на сървърен клъстер. Томографско изследване, което би отнело на обикновен РС няколко седмици, се извършва само за часове със суперкомпютъра на антверпенските учени.
Вместо да използват скъп клъстер, учените са разработили софтуер за обработка на триизмерни изображения с помощта на графичните карти на Nvidia, които са предпочитани за 3D игри. Графичният чип на тези карти съдържа 128 малки процесора, които могат да работят в паралел. Именно тази възможност използва създаденият софтуер, за да изпълнява много от томографските изчисления едновременно.

Коментар