Индия ще изпревари САЩ като пазар за смартфони

Продажбите на умни телефони в Индия ще възлязат тази година на 118 млн. броя, бележейки ръст от 43%

Продажбите на смартфони в Индия ще възлязат тази година на 118 млн. броя, бележейки ръст от 43% 

Предстоят промени на най-големите пазари за смартфони. Високите темпове на растеж на индийския пазар ще качат страната на второ място след две години, прогнозира Strategy Analytics.

Продажбите на умни телефони в Индия ще възлязат тази година на 118 млн. броя, бележейки ръст от 43% в сравнения с предишната година. През 2016 г. се очаква подем от 26% до 149 млн. продадени устройства, а през 2017 г. – със 17% до 174 млн. броя.

Ръстът на пазара в Индия е стимулиран от фактори като ниското ниво на проникване на смартфоните в страната и активността на местни компании от рода на Micromax, коментира Strategy Analytics.

Същевременно, пазарът на смартфони в САЩ ще нарасне с 11% през настоящата година, а през следващите две години растежът ще падне до 1-2%. Ако тази прогноза се сбъдне, то Индия ще изпревари САЩ като вторият най-голям пазар за смартфони в света след Китай.

Strategy Analytics очаква продажбите на смартфони в Китай да достигнат 458 млн. броя през 2015 г., което ще бъде ръст от 13% спрямо миналата година. През 2017 г. пазарът в страната се очаква да възлезе на 505 млн. броя.

Като цяло, в света ще бъдат продадени 1,5 млрд. смартфона през настоящата година. Прогнозата на Strategy Analytics сочи глобални продажби в размер на 1,7 млрд. броя през 2017 г.

Коментар