HP продава най-много клауд оборудване

Приходите на HP от облачен хардуер възлизат на $985 млн. в периода януари-март

Приходите на HP от облачен хардуер възлизат на $985 млн. в периода януари-март

Пазарът на облачни инфраструктури бележи стремителен ръст в световен мащаб. Почти всички големи производители се радват на значително увеличение на продажбите, сочи нов анализ на IDC.

През първото тримесечие на 2015 г. продажбите на сървъри, системи за съхранение на данни и Ethernet комутатори за облачни услуги възлизат на почти $6,3 млрд., което е с 25,1% повече, спрямо същия период на миналата година.

Разходите за облачно оборудване са около 30% от общите харчове за ИТ инфраструктури в периода януари-март 2015 г., докато година по-рано делът на клауд хардуера беше 26,4%.

Продажбите на оборудване за частни облаци достигат $2,4 млрд. през първото тримесечие, или с 24,4% повече на годишна база. В сегмента на публичните облаци се наблюдава ръст от 25,5% до $3,9 млрд. За сравнение, на пазара за хардуер, използван за не-облачни системи, ръстът през разглеждания период е само 6,1%.

HP държи 15,7% от пазара на оборудване за облака, по данни на IDC за първото тримесечие на 2015 г.

HP държи 15,7% от пазара на оборудване за облака, по данни на IDC за първото тримесечие на 2015

HP продава най-много оборудване за облака – сървъри, дискови хранилища и комутатори. Приходите на компанията от Пало Алто възлизат на 985 млн. долара в периода януари-март, а делът й на този пазар се определя на 15,7%.

В челната тройка влизат още два американски производителя – Dell с дял от 11,9% и Cisco с 9,3%. Следвата EMC (7,2%), NetApp (4,4%) и Lenovo (3,6%). Всички изброени компании, с изключение на NetApp, демонстрират високи темпове на ръст.

Коментар