Пикът в кариерата носи риск от кибер измами

Броят на жертвите в резултат на кражба на лични данни нараства с 66% годишно във Великобритания. 3,5 хиляди души са потърсили услугите на компанията за кредитен мониторинг Experian през 2006-та, а на следващата година броят им е надхвърлил 6 хиляди. Търсенето на подобни услуги ще продължи да нараства в близките години, прогнозират експертите.
Типичната жертва на кибер мошениците е мъж на възраст между 26 и 45 години, с доходи до 50 хиляди английски лири и жилище под наем в Лондон, разкрива докладът на Experian. Най-често жертви са хора в пика на своята кариера – основатели на успешни компании или високоплатени наети мениджъри.
Вероятността от измами чрез кражба на данни е два пъти по-висока в столицата, отколкото в останалата част на Великобритания. Пострадалите от т.нар. идентификационни престъпления се обръщат към услугите на кредитното бюро средно след 18 месеца от момента на изтичане на информацията.  
В повечето случаи кибер престъпниците се сдобиват с желаната информация от различни компании, които се занимават с обработка на лични данни. Към услугите за кредитен мониторинг пък прибягват заможни граждани, които има какво да губят.

Коментар