Вирусната инвазия среща закъсняла отбрана

Простото действие по използване на компютъра за имейл клиент или Интернет достъп може да мобилизира армии от скрити агенти и престъпници, чиято цел е да разрушат системата или бизнеса, предупреждава в свое проучване за кибер престъпленията Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие (ОИСР).
Докладът, озаглавен Malicious software: a security threat to the Internet economy, описва два свята, въвлечени в неравна война на вирусна инвазия и закъсняла отбрана. Кибер престъпленията, като крадене на персонални данни, шпиониране и атакуване на правителствени и бизнес компютърни системи, представляват потенциална изключително сериозна заплаха за Интернет икономиката, се казва в проучването.
Според информацията, събрана от организацията, в битката срещу злонамерения софтуер се включват различни компании и групи, които водят война на местно ниво, докато всъщност заплахата е глобална.
В доклада се разказва как през последните 20 години злонамереният софтуер е еволюирал от случайно използване на дупка в защитата до мултимилионна престъпна индустрия. Постепенно кибер престъпниците придобиват все по-голяма финансова мощ, което им позволява да създават и по-големи генератори за разрушение.
През последните пет години се отчита огромен ръст в криминалната дейност, свързана с атаки на различни компютърни системи и крадене на информация, пари и самоличности.
Използвайки агенти с имена от “зомбита” и “червеи” до “бот мрежи”, “троянски коне” и “мулета на пари”, престъпниците могат да причинят опустошения, заграбвайки самоличности, наемайки и организирайки взводове от компютри за реализиране на координирани атаки, та дори и крадейки информация с цел откуп.
В доклада на ОИСР се отбелязва, че някои правителства също могат да използват подобни средства за постигане на целите си. Държавите разполагат с много по-големи възможности за провеждане на кибер атаки.
ОИСР предупреждава, че всички форми на хакерство са отишли много далеч в сравнение с младежките изпълнения в ранните дни на персоналния компютър и днес са мощно оръжие в ръцете на големите играчи.
Престъпната кибер индустрия е изключително печеливша и изисква минимални разходи от страна на хакерите, но коства огромни по размерите си средства на честните потребители.
Злонамереният софтуер има потенциала да засегне всички Интернет потребители – от компании и правителства до най-обикновените крайни потребители. Бързият възход на зловредните програми прави международното сътрудничество от съществено значение за решението на проблема, посочва докладът на ОИСР.
Първият злонамерен вирус, наречен “brain”, се появява през 1986 и заедно с “worm” (1988) заразяват над 6 000 компютъра. Развитието на електронната поща през 90-те години на миналия век поражда епидемия от червеи, носещи имена като “Melissa” и “MyDoom”.
Някои проучвания показват, че около 80% от уеб базираният злонамерен код е хостван на “невинни”, но компрометирани уеб сайтове. 53.9% от всички злонамерени сайтове в мрежата се хостват в Китай, следван от САЩ с 27.2%.
Освен всичко това, сега лесно могат да бъдат свалени от Интернет различни пакети от инструменти за правене на кибер атаки, като дори някои от тях идват с договор за услуги, изискващ купувачът да създаде нови версии за продавача. Това може да струва най-малко $800.
Адреси, събирани в Интернет, могат да бъдат използвани за бот мрежи и се купуват по около $100 за 10 милиона броя.
В доклада си ОИСР съветва компютърните потребители да вземат поне предпазните мерки, които зависят от тях. А това означава да си инсталират защитни стени и антивирусен софтуер, с които да попречат на разрушителните агенти да влезнат в системата им и които да реагират бързо, когато има съмнения за инвазия.

Коментар