Acer Veriton M6630G – мощ и сигурност за офиса

acer_veriton_3

За мнозина от нас настолните компютри изглеждат отживелица, но ако работата ни не налага да носим изчислителната техника със себе си, защо да не съберем всичко най-добро от PC света в една мощна машина без компромиси? Точно това е Acer Veriton M6630G – сериозна конфигурация за интензивна професионална работа без преглъщане на някой и друг недостатък. Проектиран за офис-среди, този компютър залага на максимална производителност, мощна графика и високо ниво на сигурност.

Първи впечатления: дизайн и удобства

Серията Veriton 6 на Acer обхваща най-високия клас настолни компютърни системи на производителя, „наблъскани” с много от най-добрите изчислителни и комуникационни компоненти, достъпни на пазара. Това обуславя и сравнително големия им размер. Потребителят трябва да предвиди място за кутия с размери 45,1х18,1х35,8 см. За тези, които припознаят в тази машина един „мини-сървър”, подобен размер е перфектен.

acer_veriton_10

Лицевата страна на машината веднага грабва вниманието с издатина върху горната част на кутията, където са разположени два USB порта и два изхода – за слушалки и микрофон – цветно обозначени. Местоположението им е удобно за честа употреба, ако кутията е разположена по-ниско от работния плот на потребителя – например на пода или на специалната ниша, предвидена в компютърните бюра.

acer_veriton_2

Предният панел изглежда внушително с хоризонталните си райета в долната половина. Те крият решетка от ситно перфорирана ламарина – ключова за проветривостта и охлаждането на машината. Сред най-горните линии дискретно и елегантно е вписан бутонът за включване, придружен от LED индикаторите за връзка с мрежа и за натоварване на твърдия диск. Над тях има панел с два капака. Там по желание могат да се добавят два USB 3.0 порта и картов четец. В нашия тестов модел на това място открихме панел с два USB порта. Най-отгоре на предницата пък се откроява силуетът на вграденото DVD устройство.

acer_veriton_1

Гърбът на  Acer Veriton M6630G е красив – истинска наслада за окото на компютърния естет. Многоцветният панел в лявата половина, който обхваща повече комуникационни портове, позволява лесно и ясно разграничение между отделните видове и групи. В дясната половина разпознаваме мястото за Kensington заключване – една от многобройните функции за сигурност в този бизнес-модел. Долната част подсказва, че има потенциал и за допълнителни комуникационни модули. В нашия тестов модел един от слотовете за тях е зает от платка с DVI, VGA и DisplayPort.

Периферия, свързаност и работа с външни памети

Общо 6 USB порта могат да бъдат преброени на гърба на кутията. 4 от тях са USB 2.0, като са оградени в черно, а други два са USB 3.0 и са отбелязани с ярко синьо. Освен тези USB портове, както вече стана дума, има и два върху горната страна на кутията върху специална издатина, на която се откриват и жаковете за слушалки и микрофон. Ако прибавим към това и опционалните 2 USB конектора на предния панел, ще преброим общо 10 USB порта.

acer_veriton_8

Непосредствено до двата USB 3.0 порта на гърба се намира и мрежовият (RJ-45) порт за гигабитова мрежа. Под тях откриваме три аудио жака (входящ, изходящ, микрофон).

Синият конектор за включване на VGA кабел е обозначен в наситено синьо, до него в типично бледо-жълто е DVI портът; отгоре в тъмно-зелена зона е позициониран сериен порт, а в съседство до него, върху червена зона, са разположени два DisplayPort входа, всеки с черно капаче за предпазване от зацапване. Над всички тях са PS/2 конекторите за мишка и клавиатура в съответните светло-зелена и бледо-лилава зона.

acer_veriton_7

DVD устройството, което откриваме в горната част на предния панел, е 16X/8X DVD Super Multi/ DVD-ROM система – двуслойна, за четене и записване на DVD носители от всички възможни видове и формати.

С две думи, налице са всички видове комуникационни портове и четци за носители на данни, които биха могли да потрябват при един стационарен модел.

Производителност

Сърцето на Acer Veriton M6630G е четириядрен Intel Core i5-4590 процесор с тактова честота 3,3GHz. Това позволява на машината да се справя с всякакви приложения, без да се затруднява и без да харчи много енергия.

acer_veriton_top

Интересна е вградената графична система Intel HD Graphics 4600, която осигурява на компютъра възможност за работа с до три дисплея едновременно. Подобна функция би била от полза, например, при работа с обработка на видео-съдържание, проектиране и др.

Оперативната памет в нашия тестов модел е 3 GB, като конфигурацията позволява добавянето на още памет – до 32 GB (DDR3 1600 MHz).

Графичната карта AMD Radeon HD8570 (или HD8470 – в някои конфигурации) осигурява гладко показване на видео дори при интензивни задачи като обработка на филми или тежки графични приложения.

Твърдият диск – до 2 TB – е придружен от функция за резервиране на данните – моделът има Intel Rapid Storage Technology и възможност за създаване на 0/1/5/10 RAID конфигурация.

acer_veriton_4

Сигурност

Като истинска бизнес-машина, Acer Veriton M6630G е носител на всички важни компоненти за физическа защита, контрол на достъпа и сигурност на данните. Вградените цифрови системи за сигурност включват „дежурното” хардуерно криптиране TPM 1.2 за твърдия диск, а Acer е разработила и специализиран софтуер за защита – Acer ProShield и Acer Security Suite. Наред с това машината може да бъде „обзаведена” с McAfee Internet Security Suite. За физическата неприкосновеност на машината е предвидено Kensington заключване. Има опция и за заключване на шасито.

acer_veriton_6

Безопасност и енергийна ефективност

Компютрите в съвременния офис трябва да са икономични и Veriton M6630G спазва това желязно изискване. За процесорите Core i5 се знае, че са едни от моделите с най-добра енергийна ефективност на Intel. Графичната карта от AMD също се отличава с ниска консумация на енергия – под 50 вата, което допринася за енергийната ефективност на компютъра. Общо за машината пиковото енергопотребление е 300 вата. Това е осигурило на системата сертификат за енергийна ефективност Energy Star.

acer_veriton_9

Veriton M6630G е не само енергийно-ефективен, но и екологичен – тоест безопасен за здравето, за което свидетелства и сребърният EPEAT статус. Освен това машината е носител на печат за RoHS съвместимост, което означава, че покрива европейската директива за ограничаване на потенциално токсичните субстанции в електрониката.

Acer_Reliability_Logo_BGОкомплектовка

Настолният компютър на Acer се доставя с всичко необходимо за незабавно започване на работа, стига да разполагате и с монитор. В комплекта на машината са включени захранващ кабел, USB клавиатура и USB мишка.

Veriton M6630G е продукт, включен в програмата Acer Reliability Promise. Купувайки този модел, бизнес потребителите защитават на 100% своята инвестиция. В случай на повреда през първата година на експлоатация, Acer поема ангажимент да възстанови на клиента цялата заплатена за устройството сума, като същевременно ремонтира и върне компютъра на неговия собственик.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Acer Veriton M6630G – мощ и сигурност за офиса”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ресултатът на Футюремарк на HD8570 е 1930. За сравнение, на R9 280X(среден клас геймърска карта) резултата е 10860. Толкова за мощната графика 😉

Коментар