Nokia: Търсим партньор за смартфони

Nokia потвърди официално, че иска да се завърне на пазара за смартфони със собствен бранд

Nokia потвърди официално, че иска да се завърне на пазара за смартфони със собствен бранд

Пресцентърът на Nokia на практика потвърди ширещите се слухове, че компанията планира завръщане на пазара за смартфони. Подобен сценарий е напълно вероятен, ако компанията намери подходящ партньор за производство на устройствата.

„Ако се връщаме на пазара за смартфони, трябва правилно да изберем модела за лицензиране на бранда. Това означава намиране на партньор, който ще поеме производството, продажбите, маркетинга и поддръжката”, се казва в официално съобщение от Nokia.

Когато намери партньор на световно ниво, готов да поеме отговорността за изпълнение на тези задачи, Nokia ще му предостави документацията на дизайна и технологиите – така както направи с таблета Nokia N1, допълват от компанията.

Съгласно споразумението с Microsoft, която придоби телефонния бизнес на Nokia, завръщането на финландската компания на пазара за смартфони може да стане най-рано през четвъртото тримесечие на 2016 г.

През ноември 2014 г. Nokia представи таблета N1, произведен от тайванската компания Foxconn, която изпълнява поръчки на Apple, HP, Dell и други известни брандове. Nokia, от своя страна, пое отговорността за разработка на таблета.

Nokia N1 работи под управление на операционна система Android 5.0 Lollipop. Фърмуерът на устройството не съдържа допълнителни приложения и настройки с изключение на графичната обвивка, която може да се променя.

Повод за спекулации относно завръщането на компанията в бизнеса със смартфони даде изказване на CEO-то Раджив Сури през юни 2015 г. Той заяви, че Nokia планира да разработи смартфон  и да лицензира дизайна на външни производители след изтичане на договора с Microsoft.

Подразделението за смартфони Nokia Devices & Services бе придобито окончателно от Microsoft през април 2014 г. Освен това Microsoft лицензира от Nokia търговската марка Lumia и планира да пуска не по-малко от шест нови смартфона годишно с този бранд.

Коментари по темата: „Nokia: Търсим партньор за смартфони”

добавете коментар...

  1. netman

    Хитро,

    допуснаха две грешки – обвързване с Интел и Майкрософт и опапаха смартфон бизнеса, прехвърлиха главоболията на микромеките и сега на чисто, а те могат да проектират читави машинки 🙂

  2. Anonymous

    сетила се мара да се побара

  3. Anonymous

    КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА!

Коментар