PC-то навършва юбилейните 25 години

PC-то навършва 25 години
Първият персонален компютър IBM PC се появи на 12 август 1981
10/08/2006
Преди четвърт век, на 12 август 1981 година, се появи първият в света персонален компютър. Това беше моделът IBM PC 5150 с процесор Intel 8088, работещ на 4.77MHz, с тегло 11,5 кг и височина 11,5 кг. 
РС-то получи голямо признание и бързо се превърна в бизнес машина, която преобърна стандартите на индустрията. Днес персоналният компютър е във всяка фирма и почти във всеки дом. И въпреки, че производството на РС отдавна не е запазена територия на една компания, неговите създатели имат найй-голямо основание да празнуват годишнината.
Преди по-малко от година и половина компанията Lenovo придоби РС бизнеса на IBM, за да се превърне в третия по големина в света производител на персонални компютри.
“Lenovo е силно концентриран върху бъдещето на РС и в довеждането на неговите най-добри технологични възможности до бизнес-потребителите по света”, казват от компанията, която пое щафетата от IBM.
Юбилеят е исторически момент и за Intel, чиито микропроцесори – от 8088 през Pentium до Core 2 Duo – са ядрото на РС революцията.
„25-годишнината е ново предизвикателство за нас, но същевременно е и възможност да се обърнем назад и да направим оценка на нашите постижения. В края на юли представихме двуядрените процесори Intel Core 2 Duo, които служат за контраст в сравнението с оригиналното РС, чийто рожден ден празнуваме днес. Преди две седмици в компютърната индустрия избухна революция, а днес ние си припомняме нейното начало,” посочи Павел Свобода, PR мениджър на Intel за Централна и Източна Европа.

Коментар