Цифровият рентген навлиза в медицината, по-точен е

Нова цифрова технология за рентгенови изследвания внедряват болниците в Англия като част от най-големия здравен проект в света, оценен на 6,2 милиарда лири.

Дигиталната X-Ray система позволява на лекарите да разглеждат рентгеновите снимки на компютърните екрани, вместо на филми, каквато е обичайната практика в момента. Проектът на националната здравна служба (NHS), която е най-голямата в Европа, вече е обхванал половината болници в Лондон и Южна Англия.

Системата PACS (от Picture Archiving and Communications System) съхранява в електронен вид рентгеновите изследвания и сканирания, така че докторите да могат да ги виждат на екран. Цифровото съхранение елиминира нуждата от филми в рентгеновото изследване. В резултат на това, специалистите медици получават удобен достъп до снимките от своите лаптопи или таблет РС.

Друг положителен ефект е по-бързото предоставяне на информацията от изследването. И не на последно място, цифровата X-Ray система е по-икономична, тъй като съкращава разходите, свързани с обработката на филми.

Няколко региона в Англия, наречени клъстери, внедряват системата PACS, като всеки от тях работи с един местен доставчик на услуги (LSP). В по-голяма част от болниците се използват системи на GE и Philips, доставяни съответно от Fujitsu и BT.

Предимства на цифровия рентген
По-бърза и по-удобна обработка
технологията ускорява предоставянето на резултата от изследването, а лекарите могат да виждат изображенията на екраните на лаптопи и таблет РС
По-точен резултат
– в болниците, където се използва цифров рентген, е намалял броят на отложените операции, поради лошо качество на рентгеновите снимки
По-икономична процедура
цифровият рентген елиминира разходите, свързани с обработката и съхранението на филми

Очаква се проектът да приключи през март следващата година. В момента електронната база съхранява над 45 милиона изображения, а изследваните пациенти са около 2,7 милиона. Според лекари, системата вече дава отлични резултати. Намалял е, например, броят на отложените операции, поради лошо качество на снимките. От друга страна, е съкратено времето за получаване на резултатите от изследването.

PACS е само един от деветте проекта за ИТ модернизация на услугите на NHS. Реформата, за която са предвидени 6,2 млрд. лири, трябва да приключи към края на десетилетието. Едно от най-интересните нововъведения са е-рецептите, които рязко ще намалят грешките от неправилно разчитане на лекарски предписания.

Англия изгражда високоскоростна национална мрежа за новите услуги, която е наречена N3 и заменя старата инфраструктура. Към момента 94% от всички GP-та имат достъп до бързата мрежа. Модерната инфраструктура ще свърже 100 хиляди лекари, 380 хиляди сестри и около 50 хиляди други здравни работници.

Коментари по темата: „Цифровият рентген навлиза в медицината, по-точен е”

добавете коментар...

  1. fran

    Kakwo vi e kriv tolkova Microsoft. Wsichki polzwame techniq software. Ne e idealen, no koe e po-dobroto. Prosto sa prekaleno silni i towa predizwikwa negativizym.

  2. миро

    Браво супер само тъпаците от MircroSoft да не се намесят, че лекарите ще почнат да допускат смъртоностни грешки за пациентите.

Коментар