Задължителни ъпдейти на Windows 10 замисля Microsoft

Потребителите на Windows 10 ще получават задължително обновленията на Windows 10, независимо дали ги искат или не. Това условие е записано в лицензното споразумение за ползване на новата операционна система, разкри Ars Technica.

„Софтуерът ще проверява периодично за наличие на обновления за системата и приложенията. Приемайки даденото споразумение, ще получавате автоматично обновленията, без допълнително уведомяване”, се посочва в документа.

Става въпрос не само за ъпдейтите на сигурността, но и за нови функции, които Microsoft планира да добавя към операционната система. Това е важно нововъведение, тъй като по-рано потребителите можеха да избират обновления, които не желаят да бъдат инсталирани, или да отсрочат инсталирането им.

Принудителното инсталиране на обновления е част от концепцията за „Windows като услуга” (Windows as a Service), която бе лансирана от вицепрезидента на Microsoft Тери Майерсън. Тази концепция променя само начина за доставка на обновленията, но не и другите лицензионни условия в споразумението за ползване на операционната система.

Всички четири опции за обновленията, налични в Windows 8.1, са премахнати още в Windows 10 Insider Preview. Предполага се, че те ще отпаднат и при финалната версия на системата. Все пак за корпоративните потребители ще бъдат оставени вратички за отсрочване на ъпдейтите.

Коментари по темата: „Задължителни ъпдейти на Windows 10 замисля Microsoft”

добавете коментар...

  1. XxX

    До 12:
    Частично съм съгласен с тебе, ама викаш “Като за без пари толкова”. Ами като плащаш над 200 лв за Windows и еди колко си за Офис пакет – да не би да имаш право поне на избор – пак ти бутат задължително ъпдейти. Тея толкова сериозно се взеха вече, че нема накъде. Айде безплатн да беше да те ползват за тестова мишка, евтно да беше – пак. Обаче, тук си плащаш и какво – пак те експлоатират, за да си тестват ъпдейтите в/у домашни и малки потребители. Щото последните поне 2 години решиха да пестят от quality control.

  2. :o)

    още една причина да НЕ мина на Уиндос10 🙂

  3. Пак програмист

    Ехаа… Стигнах до идеята за самоликвидиращ се Windows. Излиза задължителният ъпдейт в съответния момент и готово.

  4. 12

    Anonymous ти вземи се научи на правопис първо, после говори за операционни системи. А колкото до Ubuntu, малко е тромав интерфейса но за без пари толкова.

  5. 111

    Май приключих с вибоз.

  6. Anonymous

    Ползваите си бъгавия Windows за останалите хора като мен Linux си е наи добре пък и на него немогат да те задължат да обновяваш ако не желаеш но както е Ubuntu със абгреид на 6 месеца е много добре направено и машината винаги си мърка 😉

  7. Шимо

    Пак грешна политика замислят от Микрото.

  8. !

    Идеално, сега остава да ги направят задължителни и за Linux и Mac OS потребители 😀

Коментар