Нова мобилна платформа H5OS предизвиква Androiod

Пазарът на мобилни операционни системи ще стане още по-конкурентен с появата на

Пазарът на мобилни операционни системи ще стане още по-конкурентен с появата на H5OS

Мобилната операционна система Firefox OS, разработена от общността на Mozilla, послужи като основа за нова платформа H5OS. Автор на проекта е стартъпът Acadine Technologies, който обещава да създаде достоен конкурент на Apple iOS и Google Android.

H5OS привлече вниманието на инвеститори от различни сфери на бизнеса, което се потвърждава от големите вложения в проекта. По информация от Liliputing.com, в разработката на новата система са налети около $100 млн. още на първия етап на финансиране.

Ключова особеност на платформата е нейната универсалност. Под това понятие се подразбира, че H5OS ще може да работи не само на смартфони и таблети, но също и на устройства от сегмента на носимата електроника – умни часовници, фитнес-гривни и др.

Освен това H5OS ще стане част от концепцията “интернет на нещата”, в която все още липсва необходимото многообразие от софтуерни платформи.

Acadine Technologies е стартираща компания от Хонконг, която благодарение на големите инвестиции успя да открие представителства в Пекин, Тайпе, Лондон и Пало Алто. Всеки от тези офиси се състои от няколко служителя, които работят върху развитието на H5OS.

Базирана на Firefox OS, системата H5OS се проектира преди всичко за работа с уеб технологиите. Тя поддържа актуалните уеб стандарти като CSS, JS и HTML5, а разработчиците обещават да я направят максимално удобна за сърфиране в интернет.

В момента Android и iOS заедно държат около 96% от пазара на смартфони, по данни на IDC. За оставащите четири процента се борят Windows Phone, BlackBerry OS, Tizen OS, Firefox OS и Sailfish OS. Така че задачата пред H5OS е изключително трудна.

Коментар