Софтуер променя „настроението” на текста

Софтуерът на IBM може да бъде много удобен и полезен при делова кореспонденция и провеждане на рекламни кампании

Софтуерът на IBM може да бъде много удобен и полезен при делова кореспонденция и провеждане на рекламни кампании (снимка: engadget.com)

IBM създаде софтуер с функции на литературен редактор, наречен Tone Analyzer и предназначен за използване със суперкомпютъра Watson. Потребителите ще могат да ползват софтуера като облачна услуга.

Приложението анализира отделни думи по тяхната емоционална характеристика, след което предлага синоними, способни да повлияят на „настроението” на целия текст.

Така например, за да смекчи тона в писмото на работодателя, Tonе Analyzer предлага замяна на думата „disappointing” (разочароващо) с „unsatisfactory” (незадоволителен).

Подобен софтуерен инструмент може да бъде много удобен и полезен при делова кореспонденция и провеждане на рекламни кампании, пише еngadget.com.

Според оценките на първите тестери, интелигентният редактор все още е далеч от идеала, тъй като не отчита контекста при определяне на смисъла на думите и съответно ги анализира отделно една от друга.

На официалния сайт на проекта е представен пример, в който предложението „I know the times are difficult” (Аз знам, че времената сега са трудни) е възприето неправилно от Tone Analyzer – софтуерът предлага замяна на думата „times” (времена) със словосъчетанието „arithmetic operation” (аритметична операция).

Освен това интелигентния редактор на IBM все още не разбира сарказъм и хумор. Очаква се, разбира се, авторите на проекта да усъвършенстват своя продукт.

Коментар