IBM прогнозира заплахите за електропроводите

Състоянието на електропроводите е постоянна грижа на енергийните компании (източник: CC0 Public Domain)

Нова технология на IBM следи и прогнозира къде и кога дърветата и друга растителност могат да застрашат линиите на електропроводите. Компанията очаква тя да подобри работата на енергийните компании и да намали броя на аварийните изключвания.

Растителността често пречи на електрическите линии. Клоните, оплетени в жиците, могат да доведат до повреди. За да предотвратят това, доставчиците на електроенергия редовно инспектират инсталациите и режат дървета в близост до електропроводите.

Системата на IBM ще помогне на енергийните компании да контролират състоянието и обслужването на стотици километри електропроводи. За целта се използват данни от спътници, безпилотни летателни апарати, въздушна фотография, показания на датчици и климатични модели.

Освен че открива и прогнозира потенциалните заплахи за електропроводите, технологията на IBM може да повиши надеждността на енергийните системи, да предотврати пожари и дори да прогнозира урагани, посочват от компанията пред Ройтерс.

Времето влияе на всеки бизнес и особено на енергийните компании и техните клиенти, тъй като от климатичните условия може да зависи дали в домовете ще има осветление и отопление, казва Камерън Клейтън, главен изпълнителен директор на дъщерната компания на IBM – Watson Media and Weather.

По неговите думи, с обединяване на климатичните данни с информация от спътници и показания на датчици, операторите на електропроводи ще получат по-пълна картина, която ще им позволи да подобрят работата си и да оптимизират негативните последствия за клиентите.

Коментар