Плажни чадъри ще зареждат смартфони във Варна

Проектът „Морски слънчогледи“ на неформална група „Кашалот“ превръща плажните чадъри в соларни зарядни станции

Проектът „Морски слънчогледи” на неформална група „Кашалот” превръща плажните чадъри в соларни зарядни станции

Централният варненски плаж може да се похвали с нова придобивка – 7 плажни чадъра, които освен традиционната си функция да предпазват от лятното слънце, от тази седмица ще осигурят безплатни соларни зарядни станции за електронни устройства.

Проектът „Морски слънчогледи” на неформална група „Кашалот” преобрази седем плажни чадъра, като ги превърна в соларни зарядни станции, където посетителите на плажа безплатно ще могат да зареждат своите мобилни телефони и таблети с енергия, директно от слънцето.

Проектът се реализира с финансиране по програма „Младежки проекти 2015″ на Дирекция „Спорт, образование и младежки дейности” към Община Варна. 7 доброволци от неформална група „Кашалот” и „Грийнпийс”-България са преминали няколко обучения за провеждане на кампания и работа със системи за възобновяема енергия (основно соларна енергия).

В резултат, младежите-доброволците са участвали в самото модифициране на плажните чадъри и инсталирането на соларните панели и системите за зареждане заедно с местната фирма за ВЕИ решения „3К” – технически партньор по проекта.

Всеки от 7-те чадъра е оборудван с гъвкав соларен панел с размери 45x18x1,2 см и има мощност от 10 вата, както и накрайник с два USB изхода за зарядни устройства. Станциите ще имат капацитет да зареждат мобилни телефони и таблети напълно безплатно.

Коментар