Анализатори: Windows 10 няма да оживи РС пазара

Пазарът на РС ще отбележи спад от 8-9% тази година, въпреки излизането на новата операционна система Windows 10

Пазарът на РС ще отбележи спад от 8-9% тази година, въпреки излизането на новата операционна система Windows 10

Тази седмица излиза Windows 10, но анализаторите на дават надежди, че новата операционна система ще оживи пазара на персонални компютри, който намалява вече четири години, предаде Блумбърг.

Преди две десетилетия Windows 95 допринесе за 23-процентен ръст на продажбите на РС през първата година от появата си на пазара. Подобен ефект от Windows 10 обаче не може да се очаква.

IDC прогнозира, че 12 месеца след старта на продажбите на Windows 10 (насрочени за 29 юли) световният пазар на РС ще намалее с 2%. За сравнение, през първата година на Windows 7 продажбите на компютри се увеличиха с 18%, а дори остро критикуваната Windows Vista даде тласък от 17% на пазара.

Негативната динамика в продажбите на РС се наблюдава още с появата на Windows 8 – една година след нейния старт световният компютърен пазар намаля с 10%, тъй като радикално промененият дизайн на системата стресна много потребители.

Неслучайно Microsoft връща в Windows 10 менюто Старт, без което мнозина не могат. Сред ключовите нововъведения е браузърът Edge, който заменя Internet Explorer, гласовият помощник Cortana и технологиите за разпознаване на лица и пръстови отпечатъци като алтернатива на паролите.

Въпреки всички тези и други подобрения, анализаторите се съмняват, че версия 10 ще се радва на висока популярност, поне в началото. “Трудно е да си представим как хората се втурват за покупки на нови компютри. Просто не виждам нито в тях, нито в операционната система нещо ново, което да способства масовите продажби”, коментира Стив Клейнханс от Gartner.

Дори Intel не вярва, че Windows 10 ще помогне за възстановяване на компютърния пазар, за който се очаква спад от 8-9% тази година. Потребителите вероятно ще си инсталират системата на компютрите си, ще я тестват и след това ще решат дали да купят нов хардуер за нея, смята Брайън Крзанич, CEO на Intel.

Пикът в продажбите на РС беше през 2011 г., когато пазарът достигна 363,8 млн. броя. Оттогава насам продажбите намаляват, като през миналата година паднаха до 308,2 млн. броя, което е една пета от пазара на смартфони, по данни на IDC.

Коментари по темата: „Анализатори: Windows 10 няма да оживи РС пазара”

добавете коментар...

  1. 1111

    Между другото и при смартфоните май се стигна до дотатъчно мощен хардуер от 1-2 г.

  2. 1111

    Просто хардуера от около 10 г. е достатъчно мощен за потребиел и няма са какво да го натоварят, колкото и да се опитат да забявят виндоса. Седмицата се скапа след као се качи нотификация за вин 10. А 98 излезе преди да илезе Пентиум 4 и е нормално а с сениш хардуера при това положение. Просто в момента не знам какво натоварва процесор на 3 GHz, и 8GB RAM, дор и едноядрен процесор.

  3. ^_^

    sda, каква е тая порнография “ала ейпъл”? Mac OS X е безплатен и обновяванията не са задължителни. Май говориш наизуст, колкото да се намираш на приказка?

  4. Anonymous

    Хахахаха, аман от “разбирачи”! 🙂

  5. sda

    ем… почти вярно…почти никой със 7 (еле XP), няма и да направи опит да се “ъпдейтне”.
    Ще има издънка и със 10 – опитват се да наложат някаква тяхна порнография “ала ейпъл”
    ще видим де, все пак дават цяла година за размисъл… а win7 изтича през 19-та… така, че има време

Коментар