Plasma Mobile – нова мобилна платформа на пазара

Plasma Mobile се базира на Kubuntu - модификация на Ubuntu, която използва графичната среда KDE

Plasma Mobile се базира на Kubuntu – модификация на Ubuntu, която използва графичната среда KDE

Нова операционна система ще търси място на претъпкания пазар за мобилни устройства. Проектът Plasma Mobile се движи от специалисти на отворената общност KDE и преследва четири основни цели.

На първо място, новата платформа ще бъде свободна и отворена, без заплащане на лицензни такси за нейното ползване. Второ, системата ще бъде максимално удобна за крайните потребители, за което ще способства отвореният процес на разработка.

Трето, участниците в проекта ще отделят особено внимание на конфиденциалността и взаимодействието на платформата изключително с доверени услуги. И накрая, системата ще предложи гъвкави възможности за персонализация и адаптиране, благодарение на модулна архитектура.

Текущата дистрибуция на Plasma Mobile се базира на Kubuntu – модификация на Ubuntu, която използва графичната среда KDE вместо стандартната Unity. Системата се тества в момента на смартфони Nexus 5.

В перспектива Plasma Mobile ще може да работи с широк спектър от приложения, вкл. написани за операционни системи Ubuntu Touch, Sailfish OS и Android. Засега няма информация кога ще бъде завършена системата.

Даунлоуд: Plasma Mobile

Коментар