Китайски стартъп ще конкурира Tesla Model S

Китайската компания Youxia Motors позиционира новия си електромобил The Youxia X като конкурент на разработвания в момента седан Tesla Model S, предаде Car News China. Основателят на стартъпа, 28-годишният Хуанг Хиуюан твърди, че е видял новата кола в съня си през миналата година, след което е събрал екип от 50 дизайнери и инженери, за да създаде прототип на The Youxia X.

Няма информация с какъв бюджет разполага Youxia Motors, но Хиуюан уверява, че производството на електромобила ще започне през следващата година, а продажбите – в началото на 2017 г., т.е. по-рано от датата за пускане на пазара на Tesla Model 3 (в края на 2017).

The Youxia X ще се продава на цени от 32 до 48 хиляди долара. Колата използва операционна система на база Android 5.1, наречена KITT OS (по сериала Knight Rider, на който Хиуюан е фен).

Една от интересните особености на бордовия компютър на китайския автомобил е имитацията на звук на двигатели от различни супер-коли, вкл. Ferrari 488 GTB и Jaguar F-Type, който се наслагва върху тихия звук от работата на електрическия мотор.

The Youxia X се ускорява от 0 до 100 км/ч само 5,6 секунди. Двигателят има мощност 348 конски сили. Предвидени са варианти на батериите 40, 60 или 85 кВтч, а пробегът с най-мощната от тях е 270 км. Пълното зареждане отнема 30 минути.

Коментар