Капачка от 3D принтер ни казва кога млякото е вкиснало

milk_bottle_top

Иновативната капачка ще направи ненужни досега използваните етикети с дати

Мнозина от нас имат навика да подушат млякото, преди да си сипят от него в чашата. Естествено, че не искаме да си развалим утрото с развалена напитка и да прекараме голяма част от деня в тоалетната. Една нова капачка, отпечатана на триизмерен принтер, има свойството да открива хранителни бактерии и може да ни спаси не само от лошия мирис на вкиснатото мляко, но и от всякаква развалена храна.

Разработена от инженери от Калифорнийския университет в Бъркли и Националния университет Чиао Тунг в Тайван, умната капачка за бутилки използва обикновена технология за 3D-печат за вграждане на течна метална паста в пластмасовата част на капачката. Тази паста има за задача да създава базови микроелектрически компоненти, които могат да засекат промени в нивата на бактерии в млякото.

Всичко, което потребителят трябва да направи, е да обърне бутилката с мляко с дъното нагоре, за да се гарантира, че течността ще влезе в контакт с микроелектрическите компоненти. Капачката е приложима не само за мляко, а може да се използва и за проверка на голямо разнообразие от течни и твърди храни, за да се определи дали са безопасни за консумация.

По-интересното е, че такава капачка може да предупреждава собствениците на магазини и складове за храни кога дадена храна е започнала да се разваля. Така негодните храни няма да се озовават на рафтовете на магазините, което е не само едно по-отговорно отношение към потребителите, но и важен фактор за репутацията на кой да е търговски обект.

В същото време капачката ще направи ненужни досега използваните етикети с дати „най-добър до:” и „използвай преди:”. Тези маркировки са причината в днешно време хранителните магазини да изхвърлят колосални количества годна за консумация храна.

В изявление на Калифорнийския университет водещият автор на проекта Ливей Лин казва, че тази 3D-технология за печат би могла да направи електронните схеми достатъчно евтини, за да бъдат вградени във всички опаковки. Това означава, че всички пакетирани храни в магазините ще могат своевременно да сигнализират за безопасността си.

Коментари по темата: „Капачка от 3D принтер ни казва кога млякото е вкиснало”

добавете коментар...

  1. 12

    Това не може да замени етикета с дата. Няма да чакам да се развали за да ми покаже капачката че не става за пиене. Етикета може да показва колко остава а това е ключово.

Коментар