Искат специални коридори за дроновете

drone-calif-featured

Дроновете може да се движат по специални въздушни коридори, подобно на самолетите

Онлайн търговецът Amazon настоява да бъдат предоставени специални въздушни коридори за дроновете. Компанията активно тества безпилотните апарати за доставка на стоки, но се натъква на всевъзможни пречки от властите.

Наскоро Amazon поиска коригиране на нормативната уредба относно дроновете, за да бъдат избегнати различните изисквания към тях на територията на различните щати в САЩ. Сега онлайн гигантът предлага оптимизация на въздушното пространство за целите на дроновете.

В частност, Amazon иска създаване на специални въздушни коридори за дроновете, подобни на тези за самолетите. Компанията се позовава на експерти по аеронавтика, според които би било най-оптимално създаването на коридор с височина около 60 метра, на 60-120 метра от земята.

По такъв коридор дроновете ще могат да се движат със скорост над 100 км/ч. На височина под 60 метра ще се придвижват по-бавните безпилотни апарати, а зоната над 120 метра ще бъде забранена за полети.

За да се реализира идеята на Amazon, самите дронове ще се нуждаят от допълнително оборудване. Те трябва да разполагат със системи за наблюдение, комуникации и предотвратяване на сблъсъци.

Коментар