Шест сегмента се оформят на РС пазара

Моноблок РС-тата са един от шестте сегмента на пазара за персонални комютри

Моноблок РС-тата са един от шестте сегмента на пазара за персонални комютри

Пазарът на персонални компютри се състои от шест сегмента в плановете на Intel, за които съобщава digitimes.com, позовавайки се на източници от тайванската индустрия.

Критериите за разделението са съчетание от позициониране и цени на компютрите. В най-горния сегмент се отнасят геймърските и други високо-производителни РС. Под него е основният сегмент, за който са характерни високото съотношение на производителност и цена.

В останалите четири сегмента се позиционират моноблок компютрите (всичко в едно), мини РС-тата (NUC), портативните моноблоци и системите с формат на флашка.

На мини-компютрите може да бъде инсталирана операционна система Windows или Chrome OS, а за всички останали категории е предвиден избор единствено между Windows 8.1 и Windows 10.

В момента на устойчиво търсене се радват компютрите от върховите два сегмента. За тези системи са предназначени процесори с отключен множител (серия К), които ще бъдат обявени в началото на август едновременно с чипсета Z170.

В началото на септември Intel ще представи процесорите Skylake-S и Skylake-U, както и чипсети H170 и B150. Масовото пускане на пазара на Skylake ще започне през октомври-ноември, а 6- и 8-ядрените Broadwell-E в изпълнение LGA 2011-3, предназначени за работа с чипсети X99 и памет DDR4, ще се появяват през първото тримесечие на 2016 г.

Освен високопроизводителните системи популярни започват да стават мини РС-тата и компютрите с размери на флашка, сочи анализът.

Коментар