Nokia продаде HERE за 2,8 милиарда евро

Nokia се споразумя с автомобилната индустрия за продажбата на HERE

Nokia се споразумя с автомобилната индустрия за продажбата на HERE

Nokia приключи следващия етап от трансформацията си, продавайки подразделението за картографски услуги HERE за сумата от 2,8 млрд. евро. Купувач е консорцим от водещи компании в автомобилната индустрия.

Финландската компания съобщи днес, че е постигнала споразумение за продажба на HERE с Audi, BMW и Daimler. Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2016 г. след одобрение от регулаторните органи.

По-рано тази година Nokia обяви стратегическите опции пред HERE на фона на сделката за покупка на Alcatel-Lucent, която предстои да бъде финализирана през първата половина на 2016 г. Днешното изявление фактически слага край на всякакви спекулации относно съдбата на HERE.

В близка перспектива Nokia ще се съсредоточи върху интеграцията на Alactal-Lucent, след като по-рано интегрира бившата компания Nokia Siemens Networks, изкупувайки дела на Siemens. Преди това Nokia продаде подразделението за мобилни телефони на Microsoft.

Завършвайки трансформацията си, Nokia ще стане една обновена компания, с водещи мрежови технологии и услуги (Nokia Networks), както и с портфолио от иновации и лицензи (Nokia Technologies), отбеляза главният изпълнителен директор Раджив Сури.

Коментар