Windows 10 ще изтрива пиратски софтуер от РС-тата

С преминаване към Windows 10  потребителите се съгласяват системата да изтрива пиратски игри от компютрите им

С преминаване към Windows 10 потребителите се съгласяват системата да изтрива пиратски игри от компютрите им

Някои точки от лицензионното споразумение за Windows 10 могат да костват на потребителите техните нелегално инсталирани софтуерни продукти. Става въпрос преди всичко за пиратски игри.

С услугата за обновяване на Windows 10 ще може да се разпространява специален антипиратски софтуер, който изтрива нелицензираните игри от компютъра. С това ще се сблъскат потребители, които вече са дали съгласието си за обновление до Windows 10, натискайки бутона Agree за приемане на условията на лицензното споразумение.

Доста странна е точката, в която се говори за деактивиране на неразрешена компютърна периферия. Не е уточнено точно за какви устройства става въпрос, но по всяка вероятност се имат предвид контролери за геймърската конзола Xbox, които не са сертифицирани от Microsoft.

Потребителите на предишни версии на Windows също попадат под угрозата на новите правила. От началото на август споразумението е в сила и за Skype, Windows Live Mail, Maps, OneDrive, OneNote, Windows Movie Maker, Windows Photo Gallery и Windows Games – т.е. всеки, който ползва въпросните приложения, рискува бъдещите обновления за тях да изтрият пиратските му програми.

Коментари по темата: „Windows 10 ще изтрива пиратски софтуер от РС-тата”

добавете коментар...

  1. анонимен

    Ползвам Линукс от към 15 години. Не се сещам за място, където да не може да се използва. Най – добрите ембендед дистрибуции, изключителна костюмизация, рутери, суичове, конекън тракинг системи, измервателна апаратура, офис и графични апликации, гейминг системи, виртуализации, суперкомпютинг, клъстъри, всичко, за което се сетите, че може да се прави с компютър. Не че всичко е безплатно, но е с изключително качество и е с ненадминат коефициент на полезно действие.

  2. анонимен

    Аз съм геймър. И съм с Убунту. А то, доколкото си спомням, не е нито Епъл, нито Уиндос.

  3. basic-чо

    Много си тъп моето момче. Бегай бързо у linux-bg.org, че от два месеца там нищо не е писано.

  4. Anonymous

    Погледът на примитивния одемократизиран представител на мат’ряла никога не може да стигне по-далече от конструкцията “платено-безплатно”. Въпреки, че е нужно елементарно интелектуално усилие, да направиш оценка, що за порочни икономико-политически структури подкрепяш с парите си, за доста люде това си остава непосилна задача.

  5. ivo

    Донякъде е така, но точно тези с музиката и филмите не ги жалете, те са си върнали многократно парите. Добре за 1-2, 5 филма ще се плати, ами ако гледаш 50-100 или повече.

    Според мен хората с доказана работа и постоянни доходи могат да плащат за някакъв софтуер. А тези които едвам изкарват за храната си(не малцинствата) и отвсякъде ги натискат да плащат надути сметки от бандитските държавни и частни фирми.

    А за следенето може и всички да следят, но поне едните ги следят безплатно, а другите си плащат, за да ги следят.

  6. dedov

    A, да любимото оправдание на елементарната алчност на малкия човек с лошите и алчни капиталисти! Защо ли се пиратстват книги, музика и филми които могат да се купят за една кутия цигари? Има доста програмки за по 30-40 долара, които са на индивидуални разработчици, но също се крадат! И да повторя – това, че ВИЕ не плащате не значи, че нещо е безплатно! Просто както във всичко друг плаща – същото и с пиратските програми! Ако никой не плащаше за софтуера, фирмите просто спират да работят и няма да има какво да се пиратства! И аз искам безплатно, но навсякъде ми искат пари – ей такива като вас не дават нищо без пари! Относно следенето – не сте си чели досега ЕУЛА-та! Тъй че отдавна ви следят, имат ви данните и това го правят най-вече пиратите!

  7. Фофу

    и да аз съм гей ползвам IPhone и ползвам Windows да следя съседката какво прави с другата съседка.

  8. Фофу

    ЗА всичко трябва да се плаща – за телевизия, интернет, ток ,парно, за коментарите тук също требва да плаща за пресичане по улиците и за влизане в асансиор

    Аз плащам за всичко вечер също плащам на жената да ми пусне, съседката обаче взима двойно бати шаврантията, ама пък има големи сиски

  9. Фофу

    Срам ме е от изтрещяла червена сволоч, комуняги свикнали те да квикат и да ползват всичко безплатно и общо.

  10. BASIC

    10 RUN WINDOWS
    20 READ DATA 10.00
    30 IF SYSTEM REPAIR >0 THEN GO TO 40
    40 RUN LINUX
    50 END AND ENJOY
    🙂

  11. Anonymous

    Пиратството е естествената защита на съзнателния потребител срещу неолибералната тирания на една аморална икономическа система. Въпросът по ограничаването му е по-скоро политически, отколкото чисто икономически.

  12. Шимо

    Баси, какво ще правим сега? Аз НЕ съм геймър и НЕ съм Линукс – олигофрен, баси.

  13. unity

    Anonymous, ти нали беше с XP и ще си караш на него.

  14. blago sound

    noviyat svetoven red stava fakt zamislete se

  15. Anonymous

    Аз съм геймър и съм с Линукс. Вярно, имам дуал бут, но почти не влизам в Уиндоса. Ползвам го само заради Уорд 2013. Но това може да става и през виртуална машина. Всичкия софтуер за виртуални машини + още 2 специфични само за Линукс ги има в наличност и работят много добре. В СтеамОС има хияди качествени игри за Линукс. Иначе ползвам уиндос от версия 3.11. Плюс досовете преди това. Различни дистрибуции на Линукс ползвам едва от няколко години, но бих казал, че се държи доста по – добре от уиндосите, няма вируси, висока производителност, вградени файеруоли с възможност за костюмизация, безплатен софтуер с високо качество и т.н. Има всякакви драйвери за новите видеокарти и разните му там джойстици. Свободата да правиш с операционната си система каквото пожелаеш. Постоянни ъпдейти и т.н. Смятам наистина е време да се минава на Линукс. Или поне на дуал бут.

  16. Нафуф

    Тоя “бг” е българска пародия – на какъв мъжкар се прави само!? Срам и позор за тоя.

    Вижте в Интернет много е хубава Nixie Pixel дори момичетата знаят, могат и ползват Linux и помагат и обучават другите. 🙂

  17. бацето

    Такива като @бг си заслужават уй.ндолса и всичко каквото идва с него.

  18. бг

    Тук много зомбясали линукс олигофрени има. Линукс е пародия!

  19. бацето

    @dedov явно е малоумен. Въобще не става дума за пиратски софтуер, а за това, че m$ могат и ще правят с потребителите си каквото си искат – ще ги следят какво използват, ще им трият програмите, ще им слагат нови (бекдори, малуер), ще ги записват (микрофон, камера, клавиатура) и т.н. <- *това* го пише в еулата им!

  20. Хммм

    Къде ги намерихте тия точки? Прочетох ЕУЛА-та и нищо такова няма. Или извадете линк към тях или спрете да подвеждате и лъжете читателите на сайта!

  21. dedov

    Че то мрънкането е за пиратския софтуер! И да пуснат повече специализирани приложения за Линукс те няма да са безплатни – основното е авантата, не операционната система! Масовото пиратство в края на краищата се връща като бумеранг – не случайно е повсеместното инвестиране на огромни суми в Cloud технологиите! Софтуера минава като услуга в облака – ползваш – плащаш! Това е новата парадигма за кросс платформен софтуер – няма значение на каква операционна система си стига да имаш интернет и парички да си платиш за достъп до услугата! Ама както казах за българина е важна авантата!

  22. Linux Потребител

    Съгласен съм, че за някой работни места може би Linux-a е невъзможен, но аз лично се радвам, че за моята работа даже Windows-a е адски неудобен, та не се и налага да го ползвам.

    От години вече не съм dual boot и ползвам само Linux, както вкъщи така и на работа. Ползвам Fedora и Ubuntu и всичко си върви чудесно.

    Реално масовият потребител не ползва специализиран софтуер и спокойно може да мине на Linux и даже така като се увеличи market share-а ще се стимулират разработчиците да пускат повече cross платформени приложения, че да не мрънкат хората.

  23. Anonymous

    Браво на Никола явно някои е във час аз от доста години си ползвам Linux Ubuntu и нито със обновленията нито със SteamOS нямам проблеми играя си дори много добре и за работа и програми и всичко ми въври перфекно 😉
    Ползваите си бъгавия Windows 10 със здраве само за мен лично Windows 7 си върви като хората и за игри става без проблем 😉

  24. Никола

    Емко и Анонимния, време ви е явно да си пообновите данните, геймъри на Линукс има от доста време, от една страна доста от игрите за Windows могат да се подкарат на Линукс, а напоследък откакто има и SteamOS има тенденцията доста от заглавията да са пригодени за Линукс също без нуждата от допълнителна настройка на емулации и т.н.
    Там няма следене от страна на създателите на дистрибуцията, няма лицензни споразумения, според които софтуер да бъде трит, освен ако сам не го направиш. А да не говорим за заеманото място на хард диск и използваните ресурси, там Windows си е направо ламя пред Линукс.

  25. Bobi

    Измисли ли някой хакер блокаж на ъпдейтите и всичко става по старо му 🙂

  26. Anonymous

    Да, и акви ще ги бъркате по Линукса. Игри няма, читави програми не. Ако ще е за един нет, музика ифилми добре, нона мен компа ми трябва иза работа а под Линукса не става.
    Windows 8, Windows 10 да си ядат ушите, ще си стоя на ХР, а Скайпа има алтернативи.

  27. Емко

    Геймърите не могат да минат на Линукс. А и не виждам защо трябва да подкрепяме тук пиратството.

  28. dedov

    Е, там няма много пиратски софтуер – що ще правите тогава?!

  29. бацето

    Доста отдавна е време, но все пак по-добре късно …

  30. Българин

    Време е за минаване към Линукс

Коментар