IBM добавя медицинско зрение към Watson

Когнитивната система Watson ще помогне на медиците да проследяват визуално заболяванията на пациентите (снимка: IBM)

Когнитивната система Watson ще помогне на медиците да проследяват визуално заболяванията на пациентите (снимка: IBM)

IBM купи разработчика на технологии за медицински изображения Merge Healthcare и ще интегрира неговите решения в когнитивната изчислителна система Watson, за да я научи да „вижда”, съобщиха от компанията.

Поглъщането струва $1 млрд. на IBM, като се очаква сделката да приключи до края на текущата година, след одобрение от акционерите на Merge и регулаторните органи.

Merge предлага технологична платформа за събиране, архивиране, преглеждане и предаване на рентгенови снимки, резултати от ултразвукови изследвания и други медицински изображения. IBM възнамерява да включи тези инструменти в своята облачна услуга Watson Health Cloud, която работи на суперкомпютъра Watson.

Подобна интеграция ще позволи на медиците да анализират огромни масиви от информация – актуални и по-ранни снимки на пациентите, електронна история на заболяванията, данни от персонални и фитнес устройства и т.н., за да получат пълна визуална картина на факторите, които влияят на здравето на хората.

Технологията на Merge се ползва от над 7500 медицински учреждения, институти и фармацевтични компании, така че сделката ще има огромен ефект за IBM и възможностите на нейната когнитивна система Watson.

Коментар