Излизат първите процесори Xeon за лаптопи

Сървърните процесори Xeon скоро ще се сдобият със свои мобилни разновидности,

Сървърните процесори Xeon скоро ще се сдобият със свои мобилни разновидности

Intel планира да пусне тази есен първите процесори Xeon, проектирани специално за мобилни компютри. Лаптопи на база Xeon предлагат и в момента някои производители, но те използват традиционните чипове от сървърната фамилия.

Новите Xeon процесори са проектирани съобразно потребностите на мобилните работни станции. Intel все още не е разкрил подробности за техническите характеристики на чиповете, но вече се знае името им – Xeon E3-1500M v5. Споменава се също, че мобилните процесори поддържат технология Intel vPro.

Известно е също така, че лаптопите на база Xeon ще имат интерфейс Thunderbolt 3, който позволява предаване на данни със скорост до 40 Gbps. Подобна скорост е достатъчна за едновременно включване към компютъра на два 4K монитора, всеки с резолюция 4096х2160 пиксела.

Интерфейсът Thunderbolt 3 предвижда използване на симетричен конектор USB Type-C за свързване на устройствата, при който няма значение ориентацията на кабела. Допълнителна информация за чиповете Xeon E3-1500M v5, вкл. за техните цени, се очаква по-късно от Intel.

Коментар