Apple се чуди как да спре пропадането на iPad

iPad алтернатива на персоналния компютър е правилният ход за Apple, смятат анализатори

iPad алтернатива на персоналния компютър е правилният ход за Apple, смятат анализатори

По-дългият от очаквания жизнен цикъл на iPad се оказа фактор, който доведе до намаляване на продажбите на таблета, отчитат анализатори. Apple все още има шанс да промени траекторията на продажбте, като направи iPad по-близък до персоналния компютър.

По-рано таблетите iPad се считаха за уголeмени айфони, тъй като и двете устройства работят под управление на една и съща операционна система – iOS, имат еднаква екосистема от приложения и еднакъв потребителски интерфейс на базата на сензорно управление.

По тези причини много специалисти предполагаха, че потребителите ще сменят таблетите си толкова често, колкото и смартфоните си, т.е. веднъж на две години. Реалността обаче се оказа друга. Жизненият цикъл на таблетите е като този на персоналните компютри, а не на смартфоните.

По данни на анализаторската компания Kantar, около 30% от потребителите на таблети iPad притежават своето настоящо устройство от поне 36 месеца (три години) и дори повече.

По данни на IDC, през първото тримесечие на 2015 г. световните продажби на таблети са намалели с 4%, а през второто – със 7% на годиншна база. При iPad се наблюдава негативна динамика вече шест поредни тримесечия, като през последните две продажбите намаляха съответно с 23% и 18%.

Apple може да оживи продажбите като направи iPad по-добра алтернатива на персоналния компютър, смятат анализаторите. Ако компанията пусне устройство, което е мощно колкото РС и същевременно мобилно и удобно като таблет, това ще заинтересува купувачите.

Като добър пример в тази посока се изтъква моделът Surface Pro на Microsoft. За това, че Apple възнамерява да върви по същия път, свидетелства разширената функционалност за бизнес потребители в новата платформа iOS 9 и сътрудничеството с IBM в корпоративния сегмент.

Apple обаче едва ли ще копира напълно чужд опит, превръщайки iPad в хибридно устройство „две в едно”. През 2012 г. Тим Кук критикува остро хибридите, наричайки ги смес от тостер и хладилник. Едва ли днес CEO-то на Apple има по-различно отношение към този тип устройства.

Според анализатори, Apple ще пусне по-голям и по-мощен таблет с подобрено сензорно управление. Не е изключено новият продукт да бъде представен през октомври 2015 г.

Коментари по темата: „Apple се чуди как да спре пропадането на iPad”

добавете коментар...

  1. Petrov

    Не може постоянно да продават някакъв продукт заради марката и цената

Коментар