Google става дъщерна компания на Alphabet

Лари Пейдж оглави новата компания Alphabet, под шапката на която вече е Google

Лари Пейдж ще оглави новата компания Alphabet, под шапката на която вече е Google

Мащабни промени започват в Google. Съоснователят на компанията Лари Пейдж съобщи в официалния блог за плановете на интернет гиганта да създаде нова компания Alphabet, под шапката на която ще бъде самата Google.

Лари Пейдж ще ръководи Alphabet като главен изпълнителен директор, докато неговият партньор Сергей Брин ще бъде президент на мега компанията. Alphabet ще обедини всички съществуващи подразделения, най-голямото от които е именно Google.

За главен изпълнителен директор на Google е назначен досегашният вицепрезидент Съндар Пичаи. Основният бизнес на Google ще включва търсене, реклама, картографски услуги, приложения, YouTube и Android със съответната техническа инфраструктура.

Компании като Calico, Nest и Fiber, инвестиционните подразделения Google Ventures и Google Capital и инкубаторите на проекти като Google X ще се управляват отделно, в рамките на Alphabet.

Новият холдинг Alphabet ще позволи по-динамично развитие на подразделенията, благодарение на самостоятелността и ефективния мениджмънт. Всеки отделен бизнес ще има свой CEO, който ще бъде стимулиран в зависимост от резултатите.

За по-голяма прозрачност ще се промени и отчетността. Още през четвъртото тримесечие корпорацията ще публикува резултати отделно за всяко подразделение, вкл. Google.

Alphabet Inc. ще замени Google Inc. като юридическо лице на пазара за ценни книжа, а всички акции на Google автоматично ще се трансформират в същия брой акции на Alphabet и със същите права. В резултат на промяната, Google става дъщерна компания на Alphabet.

Коментар