Търси се купувач на браузъра Operа

Ръководството на Opera Software разглежда варианти за продажба на компанията

Ръководството на Opera Software разглежда варианти за продажба на компанията

Един от известните браузъри може скоро да смени собственика си. Норвежката компания Opera Software, разработчик на браузъра Opera, разглежда варианти за продажба на своя бизнес, предаде Ройтерс.

Процесът на търсене на стратегически алтернативи е започнал по молба на заинтересовани страни и в полза на акционерите. За консултанти по въпросите за бъдещото на разработчика са избрани норвежката компания ABG Sundal Collier и американската Morgan Stanley.

Предполага се, че окончателното решение за съдбата на Opera ще бъде взето през втората половина на 2015 г. До варианта продажба се стигна след като предварителните финансови резултати за второто тримесечие се оказаха по-ниски от очакваните, а прогнозата за цялата финансова година бе понижена.

Приходите на Opera Software за второто тримесечие нараснаха с 45% на годишна база до $146 млн., но анализаторите очакваха 51% ръст. Печалбата (EBITDA) възлиза на $29 млн., или с $1,6 млн. по-малко от прогнозната стойност.

Opera Software очаква приходи в размер на $600-618 млн. цялата финансова 2015 г., при прогноза от $630-650 млн. Очакваната печалба е в границите $108-118 млн., при прогноза в диапазона $130-140 млн.

Коментар