Tesla губи по $4000 от всеки електромобил Model S

Изпълнителният директор на Tesla Елън Мъск потвърди информациите, че компанията планира да продаде над 2 млн. акции за сумата от над 500 млн. долара. Самият той, като притежател на най-голям дял в Tesla (22,25%), планира да купи още акции от собствената си компания на стойност около 20 млн. долара, предаде Ройтерс.

Получените от продажбата средства ще бъдат инвестирани в изграждане на завода за батерии Tesla Gigafactory, както и за довършване на електромобила Tesla Model 3, предназначен за масовия пазар.

След публикуване на последния финансов отчет акциите на Tesla поевтиняха с 12%. Инвеститорите реагираха на трикратния ръст на загубата – оказва се, че от всеки седан Model S компанията губи около $4000.

Докато в края на миналата година Tesla разполагаше с парични средства в размер на $1,91 млрд., то към края на юни тази година кешът е намалял до $1,15 млрд.

Според анализатори, с решението си да изкупи акции на компанията, Елън Мъск дава добър пример на останалите и вяра, че сегашните трудности са временни. Масовата електрическа кола Tesla Model 3 трябва да излезе на пазара през 2017 г.

Коментар