Lenovo инсталира спорна помощна програма на РС-тата

Трудна за изтриване помощна програма предизвика опасения сред някои потребители на Lenovo, в резултат на което компанията се отказа от предварителното й инсталиране на компютрите

Трудна за изтриване помощна програма предизвика опасения сред някои потребители на Lenovo

Много производители на компютри и смартфони инсталират на устройствата си собствени помощни програми, от които не всички потребители се нуждаят. Проблемът е, че подобни програми обикновено е много трудно да бъдат изтрити.

Lenovo, например, инсталира на компютрите си помощната програма Lenovo Service Engine. Тя не съдържа никакъв зловреден код и е предназначена за оптимизация на РС-то, следене за актуалността на драйверите и т.н.

Оказва се обаче, че изтриването на тази програма от компютъра е доста трудно занимание, непосилно за повечето потребители. Не помага дори преинсталирането на операционната система, пише arstechnica.com.

Ако компютърът работи под управление на Windows 7 или Windows 8, след преинсталиране на системата, машината презаписва файла autochk.exe, който на свой ред помества файловете LenovoUpdate.exe и LenovoCheck.exe в системната папка system32.

Твърди се, че помощният софтуер Lenovo Service Engine събира и изпраща данни за потребителите към сървър на китайския производител. За да избавят от програмата, потребителите трябва да презапишат чиста версия на BIOS-а.

Коментари по темата: „Lenovo инсталира спорна помощна програма на РС-тата”

добавете коментар...

  1. Мда

    То щото американчетата не са вмъкнали сума ти шпионски програмки в новата win 10. 🙂

  2. :-)

    Ааааа, то това не им е за първи път на китайчетата. Преди време компютрите им идваха с предварително инсталиран софтуер който се оказа заразен от вирус. Въобще до каквото се докопат, всичко развалят …китайска му работа.

Коментар